Pe cine susține PNL în funcția de premier. Este sau nu Florin Cîțu varianta liberalilor?

16 dec. 2020
Pe cine susține PNL în funcția de premier. Este sau nu Florin Cîțu varianta liberalilor?
Ludovic Orban. Foto: Facebook

Noaptea trecută propunerea liberalilor a fost pusă sub semnul întrebării. Liderul PNL, Ludovic Orban a venit cu o serie de precizări care au generat un adevărat hoas. Se părea că el va prelua din nou funcția de premier al țării, însă lucrurile stau altfel în PNL.

Surse politice au declarat pentru Agerpres că variante de premier a liberalilor, adică Florin Cîțu nu a fost încă retrasă și nu a existat nicio discuție cu privire la retragerea acestuia.

De asemenea, sursele citate au mai precizat că în cadrul întâlnirii de marți,  Ludovic Orban a prezentat o „variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea sistemului D’Hondt de ‘trageri’, în care PNL este cel care face prima opţiune”.

Legat de discuțiile de sâmbătă și de duminică, sursele citate susțin că  liderii USR-PLUS au enunţat explicit varianta preluării de către Ludovic Orban a funcţiei de premier, iar UDMR şi-a exprimat acordul de principiu.

Ludovic Orban a fost cel care l-a propus

„Practic, în urma discuţiilor de astăzi USR-PLUS trebuie să-şi exprime acordul cu formula propusă chiar de USR-PLUS, respectiv ceea ce a propus iniţial în discuţiile din week-end. Aplicând această soluţie, PNL va putea desemna premierul şi va avea a doua opţiune pentru conducerea celor Camere ale Parlamentului.

Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziţii aparţine PNL. Această formulă nu este supusă altor negocieri şi este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere”, afirmă sursele citate.

Pe lângă faptul că Florin Cîțu nu se va retrage, sursele citate au subliniat totodată faptul că Ludovic Orban a fost cel care l-a propus pe ministrul de Finanțe pentru funcţia de premier din partea PNL.

„Varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă”, mai susţin sursele.