Munciți în străinătate? Atunci copiii voștri au dreptul la o alocație lunară de minim 100 de euro. Ce trebuie să faceți pentru a obține acești bani

26 aug. 2021
Munciți în străinătate? Atunci copiii voștri au dreptul la o alocație lunară de minim 100 de euro. Ce trebuie să faceți pentru a obține acești bani
Sursa foto: Dubovan on Unsplash

Nu mulți români care lucrează în mod legal în străinătate știu faptul că pot beneficia de un suport financiar pentru copiii lor. Practic orice cetățean care are reședința pe teritoriul Uniunii Europene are acces la această alocație europeană, similară cu cea din sistemul românesc. Despre ce sumă este vorba mai exact și ce trebuie să faceți?

Concret, potrivit legislației, se oferă o alocație europeană ce este cuprinsă între 100 și 160 de euro pentru copiii celor care muncesc legal în străinătate. Tot ce trebuie să facă pentru a obține acești bani este să depună un formular către instituțiile autorizate ale statului unde locuiesc. În plus, un aspect foarte important de menționat, această sumă se dă și retroactiv, scrie Digi24.

Pentru a obține aceste sume, cei interesați trebuie să se adreseze instituțiilor abilitate cu plata prestațiilor familiale din România sau instituțiilor similare din statele europene unde muncesc.

Un model de formular deja completat puteți descărca de AICI.

Lipsa de informare, principala problemă

Din milioanele de români care muncesc în străinătate, doar o mică parte dintre aceștia au accesat acest beneficiu, cauza fiind lipsa de informare, consideră Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

„Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial. Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul.

În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare.

Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uită la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației”, a declarat aceasta.

De menționat că, în timp ce Spania a renunțat la aceste alocații anul trecut, ele se acordă în continuare în Italia, dar numai părinților care au venituri anuale sub un anumit prag.