Cât câștigă un bucătar în România. Salariile se apropie de cele din străinătate

Cât câștigă un bucătar în România. Salariile se apropie de cele din străinătate

Meseria de bucătar este la mare căutare, iar salariile sunt pe măsură. În funcție de experiența fiecărui bucătar în parte și de locul în care dorește să-și exercite activitatea, acesta poate încasa sume destul de consistente.

Dacă alegi să fi bucătar în Europa, România trebuie să fie una din țările țintă. Potrivit datelor ejobs, în România, un ajutor de bucătar câștigă în jur de 2.172 de lei net lunar, iar un bucătar șef poate câștiga aproape triplu, adică în jur de 5.775 de lei.

”În funcție de restaurantul pentru care lucrează, săptămâna de lucru a unui bucătar poate ajunge până la șase zile. Frecvent în această industrie este și programul de lucru de 12 ore. Zilele de weekend care presupun evenimente sunt remunerate extra, cu bonusuri.

Totodată, la salariul de bază al bucătarilor se adaugă, la fel ca în cazul chelnerilor și ospătarilor, și bacșișurile”, au declarat experții eJobs, pentru Libertatea.

Totuși, în restaurantele obșnuite, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit, aici un bucătar șef primește lunar aproape 2.500 de lei.

Un restaurant mai scump, un salariu mai mare

Deci, în concluzie, dacă îți dorești un salariu mai mare pentru meseria de ospătar, trebuie să acorzi o atenție deosebită restaurantului în care te angajezi. Potrivit sursei citate, un bucătar șef care lucrează într-un restaurant de lux poate câștiga de 2-3 ori mai mult decât unul dintr-o bucătărie obișnuită.

Nici în străintate salariile nu sunt diferite față de cele in România. Cifrele arată că, în țări precum Franța, Germania sau Marea Britanie, salariul unui bucătar este între 1.200 și 1.500 de euro, însă cei mai mulți angajatori acoperă și cazarea. Astfel că, nu există o diferență atât de semnificativă între salariul încasat de un bucătar din România sau din alte țări europene.