În ce țară se găsește cea mai ieftină pâine. Cât costă în România și unde este cea mai scumpă

25 aug. 2021
În ce țară se găsește cea mai ieftină pâine. Cât costă în România și unde este cea mai scumpă
Sursa foto: Pixabay

Pâinea, un aliment de bază în alimentația românilor, dar care afectează și puterea de cumpărare din țară, l-a pus în dificultate și pe premierul Florin Cîțu. Chiar dacă acesta nu a știut cât costă o franzelă pentru că nu mănâncă, asta nu înseamnă că nu trebuie să cunoaștem prețurile acestui produs. Ce arată ultimele date prezentate de Eurostat în privința prețurilor pâinii și cerealelor din Uniunea Europeană?

Potrivit datelor oficiale ale Oficiului European pentru Statistică, România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la pâine, fiind la jumătatea față de media UE. Astfel, prețul pâinii și cerealelor din țara noastră în 2020 au fost cu 44% sub nivelul din UE. România este urmată de Bulgaria, 33% sub nivelul din UE, şi Polonia, cu 30% sub nivelul din UE.

De asemenea, se pare că România are prețuri mai mici pentru acest produs de bază și față de alte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia şi Bosnia Herţegovina. Practic, din toate cele 37 de țări analizate, singura țară care are prețuri mai mici este Turcia, cu 49% sub nivelul din UE.

Pe de altă parte, prețurile cele mai ridicate pentru pâine și cereale se înregistrează în Danemarca, cu 53% peste nivelul din UE, urmată de Austria cu 35% peste nivelul din UE. În fine, Luxemburg, Suedia şi Finlanda au toate prețuri cu 27% peste nivelul din UE.

Florin Cîțu nu știe cât costă o franzelă: „Nu mănânc pâine”

Recent premierul Florin Cîțu a fost întrebat dacă ştie cât costă o franzelă, un produs de bază, care afectează puterea de cumpărare, dar acesta a răspuns că el nu mănâncă pâine.

„Într-o economie de piaţă, şi asta e partea cea mai frumoasă într-o economie de piaţă, oferta este abundentă. Nu suntem ca în comunism, cu un singur preţ la pâine. De aceea pâinea are mai multe preţuri, ca orice alte produse. Eu am fost foarte onest şi v-am spus despre mine”, a declarat premierul.

Un alt episod, ceva mai recent, s-a petrecut cu noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, care a făcut o gafă în ceea ce privește salariul minim pe economie. Acesta a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, care este salariul minim net în România.

„Salariul minim net în România este în jur de 1.600 de lei. Este 2.380 salariul minim brut, deci nu are cum să fie 1.300 lei”, a comentat Vîlceanu, după ce jurnaliştii i-au atras atenţia că salariul minim net este 1.386 lei.