Este oficial! Cum putem sesiza Poliția Animalelor atunci când un animal este în pericol! Cruzimile se pedepsesc cu închisoarea

26 feb. 2021
Este oficial! Cum putem sesiza Poliția Animalelor atunci când un animal este în pericol! Cruzimile se pedepsesc cu închisoarea
Foto: Chewy on Unsplash

După îndelungi dezbateri și discuții, care păreau că vor dura pentru totdeauna, Poliția Animalelor a devenit o instituție cu drepturi depline în statul român. Astfel, de acum, atunci când cineva observă că un animal este în pericol, că acestuia i se administrează pedepse ce pot fi încadrate la cruzimi sau că este ținut în condiții neconforme, pot apela cu încredere la oamenii legi.

Cum funcționează, de fapt, Poliția Animalelor, cum poate fi sesizată ș când trebuie sunat la 112, a explicat în detaliu deputatul PNL, Antonel Tănase, fostul secretar general al Guvernului, și el un iubitor de animale. Reamintim că fostul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela a fost un factor decisiv în înființarea acestei instituții.

Cum putem sesiza Poliția Animalelor

„După cum probabil ați aflat, Poliția Animalelor a luat ființă și este operațională. Încă se află la început de drum, dar este pentru prima dată în istoria legislativă a României când cruzimea asupra animalelor va fi pedepsită cu închisoarea. Legea obligă MAI și DSV să aplice prevederile în colaborare cu instituțiile de specialitate, iar Poliția Animalelor va aplica ferm legea față de cei care abuzează, maltratează sau omoară animale cu cruzime.

Astăzi vreau să vorbim despre modalitățile prin care cetățenii pot sesiza Poliția Animalelor.
Dacă animalul este într-o situație de urgență, în care este imediat necesară înștiințarea Poliției, apelarea se face la 112, aplicabil pentru toate urgențele de la nivel național. Dacă vorbim despre o situație cu animale aflate în dificultate, dar care nu este o urgență, oamenii pot depune sesizări direct la sediile Poliției, prin e-mail sau contactare directă a polițiștilor din teren.

Cine conduce Poliția Animalelor

Rolul Poliției Animalelor nu este doar să scoată în afara societății persoanele care comit fapte ilegale, ci să ofere protecție animalului cu probleme. Ordinul de plasare este noutatea adusă de legislația nou adoptată, instrument mult așteptat atât de societatea civilă, cât și de Poliție. Mai precis, polițistul care constată că un animal se află în pericol, poate legal să îl extragă din situația, locul și starea respective și să îl încredințeze unui serviciu specializat constituit la nivelul consiliilor județene, unde poate primi îngrijire.

Poliția Animalelor este condusă de domnul comisar-șef Daniel Radu, un mare iubitor de animale și profesionist fără cusur.
Poliția Animalelor se va ocupa cu depistarea și sancționarea persoanelor care săvârșesc cruzimi asupra animalelor, prevenirea și sancționarea exemplară a celor care nu sterilizează și abandonează animale; sancționarea autorităților, consilii județene și municipale, care nu au înființate adăposturi; sancționarea dură a traficanților de animale și a braconierilor; înființarea registrului unic de evidență a celor care au comis cruzimi asupra animalelor.

Sperăm că aceste vești sunt bune pentru cei care iubesc animalele și au așteptat această lege care ne protejează mai bine prietenii.
Să ne reauzim sănătoși”, a scris Antonel Tănase pe pagina lui de facebook.