De unde poți descărca cel mai corect certificatul digital COVID obligatoriu

14 sept. 2021
De unde poți descărca cel mai corect certificatul digital COVID obligatoriu
Eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital european COVID este reglementat prin Ordonanța de urgența nr. 68 din 29 iunie 2021.

Cei care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ anti-COVID pot obține certificatul obligatoriu în format digital. Acesta este valabil un an, în cazul celor care s-au vaccinat și poate fi descărcat destul de ușor.

Trebuie menționat că, dacă valabilitatea pentru cei vaccinați este de un an, nu același lucru se aplică și celor care au trecut prin boală. Astfel, în cazul acestora, certificatul este valabil pentru 180 de zile de la primul test pozitiv. De asemenea, în cazul celor care au un test negativ, acest certificat este valabil pentru 72 de ore.

Generarea documentului digital poate varia, de la câteva secunde până la câteva ore, persoana care-l solicită urmând să fie notificată pe e-mail în momentul în care acesta poate fi descărcat.

Așadar, cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 îl pot descărca folosind pașii de mai jos.

Ce pași trebuie urmați în cazul celor vaccinați

1. Se accesează https://certificat-covid.gov.ro/login utilizând un browser de Internet.

2. Se introduce adresa de e-mail pe care se dorește să se primească link-ul de autentificare, în câmpul destinat introducerii adresei de e-mail. Se verifică dacă adresa de e-mail introdusă este corectă.

3. Se apasă/dă click pe butonul Autentificare.

4. Pentru autentificarea în platformă utilizatorul trebuie să acceseze link-ul primit pe adresa de e-mail introdusă anterior. Acesta are la dispoziție două opțiuni:

– apasă/dă click pe butonul Scurtătura către e-mail;

– utilizează aplicațiile de e-mail specifice.

5. Se va verifica în dosarul Mesaje primite (Inbox) dacă s-a primit e-mailul cu link-ul de autentificare. În cazul în care mesajul nu se regăsește în Mesaje primite (Inbox), se va apăsa butonul Reîmprospătare (Refresh/Reload Page) al browser-ului. De asemenea, se va verifica și dosarul Spam.

6. Se va deschide e-mailul primit și se va accesa link-ul din corpul mesajului. De menționat că, link-ul expiră în 10 minute de la primirea e-mailului. Dacă este accesat un link expirat se va afișa următorul mesaj: „Link invalid sau expirat!”.

7. După accesarea link-ului, utilizatorul va fi redirecționat către platforma pentru eliberarea certificatului digital al UE privind COVID.

8. În situația în care utilizatorul întâmpină probleme la autentificarea în platforma națională de eliberare a certificatelor digitale ale UE privind COVID, va contacta centrul de preluare apeluri la numărul de telefon afișat după apăsarea butonului Contact.