Ce este un burghiu și la ce se folosește?

18 feb. 2022
Ce este un burghiu și la ce se folosește?

Amenajările interioare, construcțiile sau fabricarea mobilierului necesită adesea găurirea materialelor. Cea mai simplă opțiune pe care o ai atunci când vrei să găurești un material este cu un burghiu. Un burghiu este un instrument care folosește mișcarea de rotație și acțiunea de așchiere pentru a găuri un anumit material, la dimensiunea dorita.

Eficiența sa este maximă, mai ales dacă este construit special pentru materialul pe care îl găurește. Tocmai de aceea, pe piață poți găsi diverse variante de burghiu metal, burghiul lemn sau burghiu beton.

Din ce este alcătuit un burghiu?

Burghiul este compus din mai multe elemente, fiecare cu un rol esențial în găurire:

  1. O tijă. Aceasta ajută la fixarea burghiului în arborele mașinii de găurit și preia mișcarea de rotație de la aceasta;
  2. Un tăiș. Este partea ascuțită a spiralei, care ajută la desprinderea materialului ce va fi eliminat din gaură;
  3. Canale. Materialul desprins va fi îndepărtat prin aceste canale;
  4. Capul. Este un element important care dă impactul asupra suprafeței unde va fi gaura;
  5. Dinți cu ajutorul cărora se obține direcția în gaura în care se lucrează;

În general, burghiele sunt realizate din materiale precum oțelul carbon, oțelul rapid, oțelul cobalt, oțelul special sau carbura solidă.

Cum îngrijești corect un burghiu?

Un burghiu de bună calitate trebuie să fie și îngrijit corespunzător. Acesta trebuie să fie depozitat corect (într-o cutie specială, unde să nu intre în contact cu alte piese metalice și cu un mediu umed) și trebuie să fie ascuțit atunci când este nevoie de asta. După mai multe folosiri, orice burghiu își pierde calitatea de tăiere, ceea ce face ascuțirea să fie obligatorie. Din fericire, o piatră de polizor atașată la o bormașină poate face o treabă excelentă.

Câte tipuri de burghie există?

În funcție de aplicație exista o mulțime de tipuri de burghie:

  1. Burghie HSS. Sunt burghie cu care se găurește metalul moale (cuprul și aluminiul). Acestea sunt realizate dintr-un metal dur, au un unghi al vârfului de 135 de grade și necesită folosirea unui ulei special pentru găurire;
  2. Burghie standard pentru metal, plastic sau lemn. Sunt cele mai folosite și se remarcă printr-o spirală ce elimină resturile. Sunt realizate din oțel carbon sau oțel rapid și pot fi folosite pentru găurirea unui număr mare de materiale;
  3. Burghie de beton. Sunt ideale pentru găurirea pietrei, a betonului sau a cărămizii. Vârful de tăiere este extrem de important, acesta fiind adesea confecționat din carbură de tungsten. Burghiele de beton sunt folosite împreună cu mașini de găurit de mare putere, pentru a fi foarte eficiente;
  4. Burghie pentru faianță, plăci ceramice și sticlă. Sunt burghie cu vârf de carbură de tungsten și pot fi folosite la mașini de găurit ce funcționează cu viteză lentă. Pentru o eficiență cât mai mare, acestea trebuie să fie folosite alături de un lubrifiant.

Este foarte important să alegi burghiul corect, deoarece poate decide gradul de eficiență al lucrării pe care o faci. Din fericire, pe piață găsești o mulțime de modele de burghie, care vor face orice proiect să fie ușor de dus la bun sfârșit.