Câte banane ai voie să mănânci într-o singură zi? Mai multe ți-ar putea fi fatale întrucât există riscul acumulării unei cantități prea mari de potasiu, spun specialiștii

20 ian. 2021
Câte banane ai voie să mănânci într-o singură zi? Mai multe ți-ar putea fi fatale întrucât există riscul acumulării unei cantități prea mari de potasiu, spun specialiștii
Foto: Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Bananele reprezintă unele dintre cele mai consumate fructe din România, chiar dacă pe teritoriul țării noastre acestea nu cresc. Importurile sunt însă masive și satisfac cererea de pe piață. Au multe vitamine și un conținut foarte scăzut de grăsimi, de aceea sunt o sursă bună de energie și este bine ca aceste să fie introduse în dieta zilnică.

Întrebarea pe care mulți și-o pun este câte banane putem mânca pe zi, fără să ne îngrășăm sau fără să ne facem rău în corp, pentru că se pare că există și acest risc.

Ce beneficii ne aduc bananele?

Jurnaliștii de la BBC au fost printre primii care au vrut să afle răspunsul la această întrebare și au întreprins o amplă dezbatere în acest sens. Părerile sunt împărțite. Unii spun că nu mai mult de șase, în timp ce alții că poți consuma chiar și șapte banane și jumătate într-o zi fără să ai probleme. Trebuie subliniat și faptul că bananele sunt bogate în potasiu.

”Bananele sunt bogate în fibre, potasiu şi magneziu şi conţin trei zaharuri naturale – glucoză, fructoză şi zaharoză – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici şi zahăr. Fructele proaspete şi coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale. Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanţă, în caz de efort fizic susţinut”, a explicat medicul de familie, Diana Zaharia.

Medicul londonez, specialist în nutriție, Catherine Collins a explicat ce rol are potasiul și cam câte banane ar trebui să mâncăm pentru a ne pune viața în periocol.

Câte banane ne pot fi fatale?

Potasiul este foarte important pentru bună funcționare a organismului și se găsește „în fiecare celulă vie din organism”, a explicat Catherine Collins, medic nutriționist la un spital din Londra. „Când nivelul de potasiu din organism este prea scăzut sau prea mare, cauzează aritmii, dureri stomacale, amețeli sau diaree. În doze extrem de mari, poate duce la oprirea inimii, adică poate fi fatal”, a adăugat aceasta.

Doar că nivelul de potasiu din banane nu ne poate face rău. „Este practic imposibil să faci supradoză de banane. Ar trebui să mănânci aproximativ 400 pentru a crește atât de mult potasiul din corp încât să faci stop cardiac. Bananele nu sunt periculoase, ba dimpotrivă”, consideră Collins.

O persoană adultă are nevoie într-o zi de 3.500 de miligrame de potasiu, iar o banană de mărime medie conține până la 450 de miligrame, ceea ce înseamnă echivalentul a 7 banane și jumătate zilnic.