Te simți rău digestiv, dar nu știi de ce? S-ar putea să ai intoleranță la lactoză. Care sunt simptomele și tratamentul

11 ian. 2021
Te simți rău digestiv, dar nu știi de ce? S-ar putea să ai intoleranță la lactoză. Care sunt simptomele și tratamentul
Sursa foto: Brian Suman on Unsplash

Într-o societatea în care majoritatea produselor sunt procesate, iar cele naturale tratate cu substanțe toxice, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de probleme digestive și dezvoltă întoleranțe alimentare. Deși acestea nu pun în pericol viața cuiva și sunt diferite de alergiile alimentare, sunt extrem de supărătoare și pot determina suferindul să se izoleze pentru că nu știe de ce experimentează aceste simptome îngrozitoare.

Cea mai comună intoleranță și cel mai ușor de depistat este cea la lactoză. Aceasta apare ca urmare a unui deficit de enzime, mai exact a lactazei. Aceasta ar trebui să existe la nivelul intestinului subțire și să transforme lactoza în glucoză și galactoză, care apoi să treacă sânge. Dar pentru că lipsește la unele persoane sau este în cantități mult prea mici, apar simptome digestive moderate sau severe odată ce persoana afectată de această problemă consumă produse lactate.

Ce simptome persoanele cu intoleranță la lactoză?

Persoanele care prezintă intoleranță la lactoză, în general manifestă următoarele simptome la un timp relativ scurt după ce consumă lapte sau alte alimente care conțin lapte. Acestea sunt:

  • crampe abdominale;
  • balonare sau flatulență;
  • diaree;
  • vărsături, în special în cazul celor mici;
  • transpirații, inclusiv nocturne;
  • paloare.

Cum se depistează diagnosticul?

Pentru a depista dacă o persoană suferă de intoletanță la lactoză se fac teste specifice, la clinici specializate. Testul de malabsorbție a lactozei (testul hidrogenului în aerul expirat) este considerat a fi unul dintre cele mai precise. Practic, pacientul trebuie să consume, după repaus digestiv, un lichid cu un conținut de lactoză și apoi să se măsoare cantitatea de hidrogen expirat la fiecare 30 de minute, timp de trei ore. În momentul în care lactoza nu este metabolizată, începe să fermenteze la nivelul intestinului subțire și, astfel, duce la degajarea unei cantități mai mari de hidrogen. Așa se pune și diagnosticul.

Ce tratament trebuie să urmeze persoana cu intoleranță la lactoză?

Tratamentul înseamnă dietă. Reducerea produselor care conțin lactoză până la nivelul tolerat de pacient. Dacă acesta are o intoleranță severă, atunci va trebui să elimine complet alimentele care conțin lapte și să le înlocuiască eventual cu alte produse. În comerț se găsesc multiple alimente fără lactoză.

De asemenea, pacientul mai poate lua anumite enzime care să ajute la digestie, însă cei care suferă de o intoleranță, în general mai au și alta, așa că nu este chiar simplu de indentificat suplimentul care să-ți facă mai mult bine decât rău.

„Necesarul zilnic de calciu al unei persoane este de aproximativ 700 mg. Prin urmare, o dietă care exclude laptele și produsele lactate trebuie suplimentată cu calciu. Exemple de alimente care conțin calciu includ varză, broccoli, varză, fructe uscate, soia, migdale, nuci, semințe de susan, somon și sardine. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de calciu între 1.000 și 1.300 mg în fiecare zi, iar femeile care sunt gravide cu intoleranță la lactoză ar putea avea nevoie să-și completeze dieta cu calciu.

Alte vitamine, cum ar fi vitamina D, pot fi, de asemenea, necesare suplimentării, deoarece calciul poate fi absorbit în mod corespunzător numai atunci când nivelurile de vitamina D sunt suficiente”, a explicat Dr. Ananya Mandal pentru news-medical.net.