Când se oprește canicula. Motivul pentru care temperaturile au depășit 40 de grade în Europa

04 aug. 2021
Când se oprește canicula. Motivul pentru care temperaturile au depășit 40 de grade în Europa

Din punct de vedere climatic, anul 2021 a fost unul cu adevărat deosebit. Luna iunie a fost marcată de ploi, furtuni, inundații, atât în România cât și în Europa, iar luna iulie a fost într-adevăr ”luna lui cuptor” așa cum se spune din bătrâni.

Temperaturile caniculare durează de mai bine de o săptămână, iar dacă în România am avut 38 de grade, ei bine, în Europa, în țări precum Grecia, Turcia, italia sau Bulgaria, termometrele au ajuns chiar și până la 43 de grade, meteorologii prelungind codurile roșii și portocalii de caniculă.

Când se oprește canicula

Până mâine, sudul Europei va fi în continuare vizat de temperaturi extreme, iar Grecia va fi țara cea mai afectată, căci meteorologii anunță temperaturi de mai bine de 40 de grade Celsius, fără niciun strop de ploaie.

O situație similară regăsim și în Italia, dar și în Turcia, unde pe lângă temperaturile crescute mai multe incendii de vegetație s-au produs în ultimele zile. În Bulgaria canicula va continua și ea până la finalul săptămânii.

De ce au crescut temperaturile

Probabil vă întrebați cărui fapt se datorează această creștere bruscă a temperaturilor de peste 40 de grade. Ei bine, specialiștii din domenium meteo susțin că vorbim despre o circulație atmosferică foarte slabă.

Cu alte cuvinte, aceasta a făcut ca masa de aer de origini nord-africane să rămână mai bine de o săptămână în zona de sud a Europei, situația fiind considerată una obișnuit în timpul verilor, dar problematică atunci când durează mai mult de trei zile.

De abia de vineri, temperaturile se apropie spre normalitate. Grecia, Bulgaria și Turcia se apropie de o vreme normală pentru această perioadă și nu este exclus ca la finalul săptămânii să fie prezente și ploile.