Când intră România în starea de urgență. Alegerile parlamentare sunt la mijloc. Care e factorul decisiv

Când intră România în starea de urgență. Alegerile parlamentare sunt la mijloc. Care e factorul decisiv
Ludovic Orban. Foto: Facebook

Situația pandemiei din România crează semne de întrebare în rândul populației. Din ce în ce mai multe persoane se gândesc că instituirea stării de urgență este din ce în ce mai aproape având în vedere evoluția nefavorabilă a numărului de noi infectări.

Pentru a elimina orice semn de întrebare cu privire la acest aspect, premierul Ludovic Orban a explicat factorii cheie pentru o nouă instituire a stării de urgență. Potrivit acestuia, starea de urgență nu va fi necesară în cazul în care numărul infectărilor nu va crește.

El a vorbit și despre impunerea stării de urgență după organizarea alegerilor parlamentare. Ludovic Orban susține că dacă lucrurile rămân sub control, o astfel de măsură nu va fi necesară.

„În măsura în care lucrurile rămân sub control, în măsura în care numărul de infectări nu va creşte, nu va fi necesară o astfel de măsură. Ştiţi foarte bine că noi am spus foarte clar că nu dorim să impunem măsuri de restricţie”, a spus Orban.

Toate restricțiile sunt pentru populație

Ludovic Orban a mai menționat faptul că s-a ajuns în situaţia de a se impune anumite măsuri pentru protejarea sănătăţii populaţiei. Totuși, rezultatele acestor măsuri depind de conștientizarea populației. Potrivit premierului, fiecare cetățean are responsabilitatea de a se proteja pentru a ajunge cât mai repede la normalitate.

„Am ajuns în situaţia de a impune măsuri în care, de fapt, vrem să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului, pentru a apăra sănătatea oamenilor. (…) Depinde de fiecare dintre noi dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom ajunge mai repede la normalitate”, a afirmat Orban.

Legat de stabilizarea numărului de infectări, premierul Orban nu are un răspuns pentru acest lucru. El susține că deși numărul cazurilor s-a redus semnificativ față de cel înregistrat în urmă cu o săptămână, există încă foarte multe persoane care pot transmite oricând virusul dacă nu respectă normele impuse de autorități.

Ludovic Orban a mai adăugat că Guvernul face eforturi uriașe pentru a găsi soluții, iar România nu trebuie să ajungă în niciun caz în situația unei creșteri pe care sistemul sanitar nu ar putea să o mai gestioneze.

„Nu este cert că suntem stabilizaţi pe un platou, chiar dacă numărul total de cazuri pe săptămâna trecută a fost un pic mai mic decât numărul total de cazuri pe săptămâna anterioară, la un nivel de infectare de ordinul a 8.000-9.000 de persoane infectate zilnic. Există foarte multe persoane care pot transmite virusul şi, în cazul în care nu se respectă măsurile de protecţie sanitară, nu există un grad de conformare mare, riscul de a creşte în continuare numărul de infectări există. Încă o dată, îi rog pe români să se uite ce se întâmplă în alte ţări.

La noi nu se întâmplă, dar alte ţări s-au confruntat cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri. (…) Noi ne luptăm, facem tot ce este omeneşte posibil pentru a găsi soluţii la orice situaţie. Pe de altă parte, nu trebuie să ajungem în situaţia unei creşteri care să creeze riscul ca sistemul de sănătate să nu poată să facă faţă”, a mai susţinut premierul.