Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă și totodată cea mai scumpă, a reușit în cursul zilei de joi să depășească nivelul de 15.000 de dolari, atingând astfel cel mai ridicat nivel consemnat după 1 ianuarie 2018. Creșterea record este pusă pe seama incertitudinilor provocate de alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmite CNBC.
În ultimul an, bitcoin a reușit să-și dubleze valoarea, datorită măsurilor de stimulare adoptate de guvernele din întreaga lume, în răspuns la pandemia COVID-19.
„Bitcoin a fost creată în parte din cauza temerilor că măsurile de stimulare devalorizează monedele la nivel global. Drept rezultat, atunci când băncile centrale anunţă planuri de amploare pentru a pompa bani în economiile lor, mulţi investitori din comunicatea criptomonedelor interpretează acest lucru ca un semnat major că cumpărare de bitcoin”, a explicat Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor la platforma de investiţii eToro.
Guvernul SUA a confiscat săptămâna trecută monede bitcoin în valoare record de peste 1 miliard de dolari, monede ce aveau legătură cu o platformă ilegală numită Silk Road.
Aceasta este considerată a fi cea mai mare operațiune de confiscare a criptomonedei, din istoria Departamentului de Justiție.
„Silk Road era cea mai cunoscută platformă online ilegală a timpurilor sale. Trimiterea în judecată, cu succes, a fondatorului Silk Road, în 2015, a lăsat deschisă întrebarea de 1 miliard de dolari. Unde au mers banii?”, a afirmat avocatul David Anderson, din Districtul Nordic al Californiei, într-o plângere civilă.
Silk Road a fost o platformă dezvoltată pe dark web, unde oameni din întreaga lume tranzacționau droguri și alte produse ilegale, folosind monede bitcoin pentru a finanța, în mod anonim, aceste tranzacții.
În 2013, platforma a fost închisă de autorități, iar fondatorul acesteia, Ross Ulbricht a fost condamnat la închisoare pe viață.