Bill Gates a ajuns și în România. Cât a investit fondatorul Microsoft în țara noastră și unde s-au dus banii

Bill Gates a ajuns și în România. Cât a investit fondatorul Microsoft în țara noastră și unde s-au dus banii

Bill Gates urmează să facă o mișcarea anului. Fondatorul Microsoft urmează să investească și în România. eMAG și OLX sunt doar câteva dintre companiile pe care milionarul le are în vizor. 

Potrivit informațiilor prezentate de Ziarul Financiar, prin intermediul investiţiilor la fondul sud-african Naspers (acţionarul majoritar al eMAG) şi la Prosus (compania care reuneşte operaţiunile de e-commerce ale Naspers), fondatorul Microsoft Bill Gates are expunere la eMAG, PayU, OLX, Fashion Days şi Autovit.

Cu alte cuvinte, doar prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active în gestionare de aproape 50 de miliarde de dolari la final de 2019, miliardarul american este investitor la Fondul Proprietatea.

Cât a investit Bill Gates în România

Acest lucru înseamnă, printre altele, că Bill Gates are expunere indirectă la companii de importanţă strategică pentru România, precum Hidroelectrica, Petrom, Nuclearelectrica, în contextul în care Fondul este acţionar direct la aceste societăţi.

Datele preluate de sursa citată arată că miliardarul american avea o investiţie de 12,7 milioane de dolari la Fondul Proprietatea (1,2 mil. GDR-uri), iar la finele anului 2017 plasamentul se ridica la 27 de milioane de dolari (2,4 mil. GDR-uri). Acest lucru înseamnă că Bill Gates a vândut din deţinerile la FP.