Atenție, români! Începând cu 2021, băncile vor acorda mult mai greu împrumuturi

02 dec. 2020
Atenție, români! Începând cu 2021, băncile vor acorda mult mai greu împrumuturi
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Atenție, români! Începând de anul viitor, îmrpumuturile vor fi mult mai greu de acordat, potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale.

Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor și veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, și asta pentru că pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor și asupra pieței imobiliare.

Așadar, una dintre recomandările trimise de BNR arată că actualul context al pandemiei va avea un impact negativ asupra unor societăți comerciale, care se va materializa în scăderea rezultatelor financiare, şi, implicit, asupra nivelului dividentelor pe care acţionarii le pot încasa în viitor.

Pandemia, impact negativ în piața imobiliară

De asemenea, BNR susține că impactul negativ al pandemiei se va simți și în piața imobiliare, „ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de închiriere şi a creşterii gradului de neocupare a imobilelor închiriate”. În acest context, banca centrală recomandă băncilor comerciale să îşi regândească categoriile de venituri considerate eligibile în acordarea unui credit şi chiar o ajustare a coeficienţilor acestora.

„Mai exact, unele recomandări vizează reducerea coeficienţilor luaţi în calcul în momentul acordării creditului pentru veniturile solicitanților rezultate din dividende sau din chirii. Procentele diferă de la bancă la bancă, dar media pieţei la ora actuală este de maximum 80% venituri din dividende sau chirii care sunt luate în calcul în momentul stabilirii gradului maxim de îndatorare pe un client.

O ajustare a acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% -70%, în funcţie de decizia băncii. În condiţiile în care veniturile societăţilor comerciale vor scădea anul viitor, iar chiriile vor scădea la rândul său, o ajustare a coeficienţilor categoriilor de venituri considerate eligibile va reduce şi mai mult valoarea maximă a împrumutului pe care îl poate contracta o persoană fizică sau juridică.

Bineînţeles, BNR face aceste recomandări tocmai pentru a proteja sistemul bancar de o creştere prea mare a nivelului de credite neperformante, care este de aşteptat să mărească începând cu anul viitor,” notează economica.net.