Atenție, bugetari! Se ia în calcul scăderea salariilor și 4 zile de muncă pe săptămână

Atenție, bugetari! Se ia în calcul scăderea salariilor și 4 zile de muncă pe săptămână

Atenție, bugetari! În spațiul public se discută despre scăderea salariilor și despre un program de muncă de 4 zile pe săptămână.

Valentin Lazea, economist-șef al BNR, susține că trebuie luate măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar pe anul 2021.

Potrivit acestuia, înghețarea salariilor și pensiilor în anul următor nu va fi de ajuns pentru ținerea în frâu a cheltuielilor publice, întrucât oricum vor crește cheltuielile cu dotarea spitalelor, a școlilor etc.

Astfel, Valentin Lazea susține că și dacă Guvernul și-ar asuma să nu mai crească pensii și salarii, tot nu ar fi de ajuns pentru ținerea în frâu a deficitului bugetar.

O soluție optimă în opinia economistului-șef al BNR ar fi reducerea zilelor de lucru a bugetarilor de la 5 la 4, precum și o scădere a salariilor cu 20%.

„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc. Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.”, a precizat economistul-şef al BNR.

Atenție, bugetari! Se ia în calcul scăderea salariilor și 4 zile de muncă pe săptămână

În opinia sa, şomajul, ca urmare a pandemiei, va creşte foarte mult în mediul privat.

„Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru. Asta nu înseamnă că statul este legat de mâini şi de picioare. Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a mai spus Lazea.

Acesta vine cu un exemplu de soluţie, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina.

Atenție, bugetari! Se ia în calcul scăderea salariilor și 4 zile de muncă pe săptămână

Una peste alta, din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare. Ori, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri. Şi aici mi se spune colectare mai bună.

Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”, a subliniat Lazea.