Alimentele pe care le poți ține în dulap cât dorești. Nu expiră niciodată și se folosesc des în bucătărie

07 nov. 2020
Alimentele pe care le poți ține în dulap cât dorești. Nu expiră niciodată și se folosesc des în bucătărie

Dacă ți se întâmplă să mergi des la cumpărături, nu-ți fă griji dacă ai cumpărat mai multe alimente decât trebuie. Unele dintre ele nu expiră niciodată, așa că le poți ține cât timp dorești în dulap și le poți folosi la nevoie. 

Deși fiecare produs în parte are un termen de valabilitate, există și o serie de alimente care nu vor expira niciodată, atunci când sunt depozitate corespunzător.

Orezul, făina, grișul, mălaiul și pastele făinoase sunt primele pe listă. Aceste produse pot ține o veșnicie dacă sunt ținute la loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui. Ele își păstrează caracteristicile atunci când sunt respectate toate regulile depozitare și pot fi folosite chiar și după data expusă pe ambalaj.

Fasolea boabe uscată, mazărea uscată, lintea și năutul sunt alte alimentele care, dacă sunt depozitate cum trebuie, nu au termen de valabilitate. Fasolea și alte alimente asemănătoare aduc multiple beneficii organismului, fiind bogate în antioxidanți și conține cantități importante de molibden implicat în procesul de detoxifiere. Sunt importante surse de fibre și proteine și au un indice glicemic scăzut.

Alimentele care rezistă o veșnicie

Același lucru este valabil și în cazul mierii, zahărului și a sării. Sarea nu expiră niciodată, fiind practic un mineral. De asemenea, mierea îşi poate schimba culoarea şi se poate zaharisi, însă este bună pentru consum chiar şi după sute de ani, asta în cazul în care este păstrată cum trebuie. Se spune că cea mai obișnuită culoare a mierii este aurie, însă aceasta poate varia de la alb la roșu închis și chiar negru, pentru cea de conifere.

Și zahărul se poate lăuda cu același calități. Acesta va fi bun pentru consum oricând, deoarece nu susține creșterea bacteriană, însă mare atenție cum îl depozitați. Trebuie doar să vă asigurați că îl păstrați etanș și ferit de umezeală.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi este că în cazul în care o depozitaţi în congelator, cafeaua instant poate fi păstrată pentru totdeauna. Un energizant folosit la scară largă, cu multiple proprietăți benefice organisumului, cafeaua face parte din alimentele care expiră cu greu.