Alegerile parlamentare, o scuză bună pentru a scăpa de restricții. Ar putea fi făcute mari excepții

03 dec. 2020
Alegerile parlamentare, o scuză bună pentru a scăpa de restricții. Ar putea fi făcute mari excepții

Alegerile parlamentare din acest an vor fi cu totul și cu totul diferite, însă românii s-au obșnuit deja cu această idee încă de la alegerile locale. Acum însă, situația este mai complexă. Mulți români se află în zone carantinate, iar pentru unii mersul la vot ar putea fi un lucru destul de dificil.

În ciuda infectărilor înregistrate în România în ultima săptămână, ar urma să fie făcută o ”exceție”, special pentru alegerile parlamentare. Surse instituționale au declarat pentru stiripesurse.ro, că Biroul Electoral Central (BEC) ar fi decis luat astăzi o decizie incredibilă și anume să trimită CNSU o solicitare de instituire a unor excepții.

Cu alte cuvinte, solicitarea prevede ca în 6 decembrie, ziua alegerilor parlamentare, să se permită fără restricții circulația persoanelor în zonele carantinate, la fel și în noaptea de duminică spre luni.

”În localitățile carantinate, propunem ca circulația persoanelor să fie permisă, fără restricții, respectiv fără prezentarea vreunei declarații sau a altui act, în data de 6 decembrie 2020 intervalul orar 05.24.00, urmând ca, în afara intervalului menționat, circulația alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor să se facă potrivit normelor instituite prin ordinele șefului DSU prin care s-a dispus carantina în localitățile respective”, este una din propunerile BEC.

Mersul la vot ar putea fi mult mai accesibil

De asemenea, cei de la BEC consideră că eliminarea restricțiilor va facilita votarea, întrucât, ar putea exista și persoane care au nevoie de mai mult timp pentru a se prezenta la urne.

”Circulația persoanelor să fie permisă, fără restricții, în intervalul 6 decembrie ora 23.00 – 7 decembrie, ora 05.00. Apreciem că instituirea unei astfel de excepții este de natură să soluționeze atât situațiile de prelungire a duratei votării până la ora 23.59 și accesul la vot al alegătorilor, cât și situațiile în care personalul secțiilor de votare, persoanele acreditate, candidații, precum și orice alte persoane implicate în organizarea alegerilor trebuie să se deplaseze la/de la secțiile de votare în intervalul orar 23.00 – 05.00”, mai propune BEC.

Atât CNSU cât și BEC urmează să discute solicitarea și să ia o decizie cu privire la acest aspect, într-un timp cât mai scurt.