Vești proaste! Când se va termina pandemia și cât timp vor mai trebui menținute măsurile de restricție, în ciuda vaccinării! Oamenii de știință au explicat în detaliu

Vești proaste! Când se va termina pandemia și cât timp vor mai trebui menținute măsurile de restricție, în ciuda vaccinării! Oamenii de știință au explicat în detaliu
Sursa foto: Lisanto 李奕良 on Unsplash

Întreaga omenire este obosită de tot ce înseamnă pandemie de coronavirus și măsuri de restricție și se așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate. Și dacă toată lumea spera ca în vară să fim liberi și vaccinați, iată că aamenii de știință britanici au altă părere.

Cercerătorii au avertizat autoritățile de pe întreg globul că o strategie anti COVID-19 pe termen scurt nu este deloc o idee bună, întrcât statele vor deveni vulnerabile la apariția unor noi focare ale bolii pentru cel puțin încă un an, relatează The Guardian.

Vaccinarea va ajuta mult pentru că astfel se vor reduce considerabil numărul deceselor și al internărilor în spitale, dar acest lucru nu înseamnă că boala nu va suferi mutații. Mai mult decât atât, oamenii de știință sunt de părere că focarele de COVID vor continua să apară pe tot parcursul anului și probabil și anul viitor.

„Vaccinarea a peste 20 de milioane de oameni va reduce numărul de cazuri, dar nu trebuie să ignorăm faptul că acest virus se transmite foarte repede și dacă nu menținem măsurile sociale, o va lua de la capăt, cauzând haos. Pot înțelege panica de moment din cauza internărilor numeroase, dar sunt uimit de lipsa unei strategii pe termen lung”, a explicat Liam Smeeth, profesor de epidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Cât timp vor mai trebui menținute măsurile de distanțare socială

Același lucru este susținut de mai mulși cercetători care consideră că autoritățile au greșit când s-au gândit că pandemia reprezintă o situație de scurtă durată. Mai mult de atât, aceștia nu cred în eradiarea virusului.

„Trebuie să înțelegem că SARS-CoV-2 va deveni endemic. Virusul nu va dispărea. Nu îl vom putea eradica. Chiar dacă ar fi vaccinat fiecare om de pe planetă, tot ar exista riscul să revină”, a informat Martin Hibberd, din cadrul aceleiași instituții.

Smeeth a mai adăugat și că din punctul lui de vedere măsurile de distanțare socială vor trebui menținute cel puțin până iarna viitoare. Acesta a alertat pe toată lumea și când a emis ipoteza confor căreiea virusul ar putea să nu fie eradicat cu actualul vaccin, în contextul în care mutațiile tot continuă să apară, iar serurile s-ar putea să nu fie mai atât de eficiente.

„Este posibil ca virusul să sufere o mutație mâine care să îl facă inofensiv. Nu este o speranță tocmai naivă”, a conchis Liam Smeeth.