Va avea ANAF acces la conturile tuturor românilor? Cum va schimba, de fapt noul registru electronic relația dintre clienți și bănci

20 ian. 2021
Va avea ANAF acces la conturile tuturor românilor? Cum va schimba, de fapt noul registru electronic relația dintre clienți și bănci
Agenția Națională de Administrare Fiscală

Românii au fost informați încă de la începutul anului cu privire la noul registru electronic prin care ANAF colectează date despre conturile companiilor şi persoanelor fizice. Cum va afecta însă acest lucru banii primiți de români, dar și relația dintre clienți și bănci? Răspunsul vine de la Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

În urma unei solicitări din partea Ziarului Financiar, ARB vine cu o serie de precizări privind noul registru electronic pe care ANAF îl va folosi. Potrivit reprezentanților ARB, acest lucru nu va afecta deloc relația dintre clienți bănci.

Ce se întâmplă cu banii românilor

Reprezentații ARB au precizat că încă dinainte de noul registru electronic, clienții au avut obligația legală de a furniza băncilor cu care colaborează date de identificare ale beneficiarului, dar și ale titluarilui de cont. Cu alte cuvinte, ce va face ANAF de acum încolo nu este un lucru atât de nelinștitor, având în vedere că o putea face și până acum.

”Noua raportare către Registrul Central nu aduce schimbări în relaţia client – bancă. Conform legislaţiei care a transpus directiva europeană, clienţii au avut obligaţia legală de a furniza băncilor datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client, acestea fiind preluate acum în noua formă de raportare către Registrul Central Electronic”, au transmis reprezentanţii ARB.

De asemenea, aceștia au mai explicat și faptul că la momentul actual, băncile raportează deja, în baza obligaţiilor legale, informaţii către ANAF privind situaţia clienţilor care închid sau deschid conturi bancare, beneficiarii reali ai conturilor.

Ce face, de fapt, noul Registru Electronic

Acum, probabil cei mai mulți români se întreabă care este noutate pe care o aduce noul Registru Electronic. Ei bine, potrivit ARB, singurul lucru care se va schimba va fi complexitatea raportărilor şi introducerea de noi entităţi raportoare, cum ar fi emitenţii de monedă electronică.

”Prin operaţionalizarea Registrului Central Electronic s-au introdus cerinţe de raportare suplimentare referitoare la beneficiarul real. Noutatea, în ceea ce priveşte extinderea sferei entităţilor care au obligaţia de a face aceste raportări, constă în includerea instituţiilor de plată şi a instituţiilor emitente de monedă electronică, pe lângă instituţiile de credit care raportau deja”, a mai precizat sursa citată.

ANAF poate comunica toate soldurile curente

În același timp, pe lângă raportările zilnice pe care băncile le fac către ANAF, autoritatea fiscală mai poate formula o serie de cereri. Cu alte cuvinte, aceasta poate cere toate rulajele sau soldurile conturilor deschise la bănci, dar şi informaţiile şi documentele pentru aceste operaţiuni.

Mai pe scurt, ANAF poate comunica orice rulaj făcut de un beneficiar anume, atunci când autoritatea fiscală cere o astfel de informație.

”Faţă de raportările zilnice, instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică au obligaţia ca, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi”, au mai menționat reprezentații ARB.