USR vrea să treacă în opoziție în Capitală și să arunce tot gunoiul în curtea lui Nicușor Dan. Bucureștenii vor fi cei care suferă din cauza răzbunărilor politice

22 nov. 2021
USR vrea să treacă în opoziție în Capitală și să arunce tot gunoiul în curtea lui Nicușor Dan. Bucureștenii vor fi cei care suferă din cauza răzbunărilor politice
Clotilde Armand și Nicușor Dan au fost foarte buni prieteni în trecut

USR se pregătește să treacă în opoziție în Capitală, au declarat surse politice pentru VoceaBanilor.ro. Planul este simplu. Bucureștenii trebuie să sufere de frig, iar primarul Nicușor Dan să vie vinovatul de serviciu. Partidul condus de Dacian Cioloș susține că motivul abandonării coaliției făcute la nivel local ar ține de gestionarea sistemului de termoficare din București.

Ciudat, în contextul în care USR a numit conducerea Termoenergetica și gestionează compania de mai bine de jumătate de an. Dar acum pare că fuge de răspundere în acest domeniu. Practic, USR este responsabil pentru starea termoficării din București.

De altfel, la votarea bugetului pe 2021, USR București s-a opus vehement creșterii de cheltuieli, inclusiv în domeniul termiei. Acum, USR București cere ca persoanele vulnerabile să fie protejate suplimentar față de ce oferă Legea consumatorului vulnerabil, dar fără să prezinte sursa de finanțare.

În loc să pledeze cauza Primăriei, la fel cum a făcut-o cu doar câteva săptămâni în urmă în cazul primarului Timișoarei, USR asumă acum un alt tip de discurs în raport cu PNL și Nicușor Dan, încercând să-i scoată responsabili de creșterea prețurilor la gigacalorie din Capitală.

Postarea de la care a început totul

USR Bucureşti îi solicită primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, să prezinte un plan pentru termoficare, pentru depăşirea actualei crize generate de creşterea preţurilor energiei şi pentru investiţii. Însă nici ei nu au venit cu nicio soluție. Doar că vor să iasă curați din această situație din care doar bucureștenii pierd.

„USR Bucureşti nu susţine explozia preţului gigacaloriei în prag de iarnă. Primarul general nu a prezentat un plan pentru gestionarea crizei apei calde şi a căldurii în Bucureşti. Sistemul de încălzire de stat al Bucureştiului este total falit. Furnizează apă caldă şi căldură cu ţârâita, iar asta pe bani foarte mulţi, acoperiţi din subvenţii care consumă un sfert din bugetul Bucureştiului. Ţevile sunt în aşa hal de găurite încât peste 2.000 de tone de apă fierbinte sunt pompate în fiecare oră în solul Bucureştiului. Mii de bucureşteni nu au opţiunea de a se debranşa şi sunt obligaţi să suporte toate consecinţele dezastrului termoficării din Bucureşti. Nicuşor Dan, atunci când cere votul USR Bucureşti pentru creşterea preţului apei calde şi căldurii, trebuie să prezinte în faţa bucureştenilor un plan pentru termoficarea din Bucureşti: pentru depăşirea actualei crize generate de creşterea preţurilor energiei şi pentru investiţii”, se arată într-un comunicat de presă remis duminică de USR Bucureşti.

Potrivit comunicatului, în lipsa unei strategii şi a oricărui suport din partea Guvernului, bucureştenii ar fi obligaţi să suporte „atât incompetenţa de zeci de ani a administraţiei Bucureştiului”, cât şi „incapacitatea PMB de a accesa fonduri guvernamentale în această problemă”.

„Este inadmisibil ca Primăria Bucureştiului să nu obţină nicio susţinere din partea Guvernului, aşa cum alte primării din ţară deja au primit. Cerem aşadar primarului general să prezinte public ce sumă a obţinut de la Guvernul PNL pentru încălzirea bucureştenilor pentru această iarnă, să îşi asume public o strategie de ieşire din această criză, din care să reiasă clar la ce preţuri se pot aştepta bucureştenii pentru apă caldă şi căldură, să îşi asume public un plan de investiţii concret, etapizat cu termene, în care să fie incluse centrale de cvartal în zonele cele mai afectate de la capătul coloanei, centrale care să fie operate în parteneriat şi cu fonduri de la primăriile de sector, să prezinte măsuri prin care persoanele vulnerabile să fie protejate de această criză a termiei, suplimentar faţă de ce oferă legea consumatorului vulnerabil”, transmite USR Bucureşti.