Un medicament contra gripei și a COVID-19 este produs la Institutul Cantacuzino. Când va fi scos pe piață și ce preț va avea

23 oct. 2020
Un medicament contra gripei și a COVID-19 este produs la Institutul Cantacuzino. Când va fi scos pe piață și ce preț va avea
Photo by Laurynas Mereckas on Unsplash

Institutul Cantacuzino anunță că în prezent au reușit să producă un medicament care ar fi eficient atât contra gripei, cât și a noului coronavirus. Vestea excelentă a fost transmisă de directorul Florin Oancea, care a promis că produsul va avea un preț accesibil și probabil va fi comercializat în farmacii.

”Am reușit să producem un test pilot pentru Orostim. Încercăm anul acesta, vine gripa sau chiar pentru această boală a momentului, COVID-19, să venim în întâmpinarea oamenilor. Este un imunomodulator sub formă de capsule pe care încercăm să îl scoatem până la finalul acestui an. L-am produs pe un lot pilot, iar acum vrem să îl scoatem pe producție”, a declarat Florin Oancea, directorul Institutului Cantacuzino.

Recent, Ungaria a anunțat că va produce Remdesivir, după ce compania farmaceutică Richter a cumpărat patentul de la americanii de la Gilead Sciences. Medicamentul era atestat de mai multe studii americane, ca fiind singurul eficient contra COVID-19. Cu toate acestea, un alt studiu al OMS susține că acesta nici nu reduce rata mortalității și nici nu reduce numărul de zile pe care un pacient este nevoie să le petreacă în spital.

Când vom avea un vaccin eficient împotriva coronavirusului

Mai multe companii lucrează în paralel la un vaccin care să ne protejeze împotriva Sars-Cov-2, dar până în prezent niciuna nu a finalizat testele cu succes. Doar Rusia a anunțat că are deja două produse de acest tip, dar numărul cazurilor de coronavirus sunt într-o creștere accelerată la nivel monedial.

În urmă cu câteva luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promitea că în luna noiembrie, UE va avea pe masă un vaccin eficient, dar momentul pare departe.

În România, pacienții sunt în continuare tratați cu Remdesivir, deși nu ajunge pentru toți. Țara noastră a încheiat prin Comisia Europeană,  un contract de 63 de milioane euro cu fabrica. Statul român a cerut tratamentul pentru 5.000 de pacienți, iar Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de fiole.