TOP 5 lucruri pe care le fac romanii cu banii din creditele nebancare

07 dec. 2022
TOP 5 lucruri pe care le fac romanii cu banii din creditele nebancare

Creditele de la IFN-uri pot fi soluții foarte utile pentru acoperirea unor cheltuieli urgente. Rapiditatea și ușurința cu care pot fi accesate le fac destul de populare în rândurile românilor. Și totuși, în ce direcții cheltuiesc românii banii din creditele nebancare?

Creditele de la Instituțiile Financiare Nebancare sunt produse ușor și rapid de accesat. Majoritatea IFN-urilor oferă posibilitatea de a accesa imprumuturi rapide online, banii fiind virați direct în contul bancar în câteva ore. Scopul pentru care este solicitat împrumutul nu trebuie menționat, de cele mai multe ori, românii având diferite motive pentru care au nevoie de bani rapid. Totuși, putem să analizăm câteva lucruri pentru care românii accesează credite rapide de la IFN-uri.

  1. Renovare. E normal să ne dorim să sporim confortul casei în care locuim, iar pentru asta, periodic, trebuie să facem renovări, fie cu scopul de a îmbunătăți unele aspecte, fie cu scopul de a renova lucruri care cu timpul s-au uzat. Cu toate acestea, nu tot timpul dispunem de banii necesari pentru a face o renovare așa cum ne dorim. În aceste situații, un credit rapid, luat în condiții avantajoase de la un IFN, poate fi o soluție către care se îndreaptă mulți români.
  2. Probleme de sănătate. Din păcate, în viață pot avea loc și situații care să ne destabilizeze, de exemplu problemele de sănătate. De cele mai multe ori, cu resurse financiare suficiente putem să avem parte de un tratament mai bun, astfel șansele de însănătoșire cresc considerabil. Problema apare atunci când nu dispunem de suficiente resurse pentru a rezolva eventuale accidente, îmbolnăviri etc. Astfel, foarte mulți români, din cauza faptului că aceste probleme i-au prins „descoperiți” din punct de vedere financiar, sunt nevoiți să apeleze de urgență la credite oferite de IFN-uri, acestea acordându-se cu mai multă ușurință față de creditele de la bănci.
  3. Vacanțe. După o perioada stresantă la muncă sau doar din dorința de a explora țări, culturi, locuri noi, putem să ne dorim o vacanță. Vacanțele, de regulă, presupun și cheltuieli pe care nu tot timpul le planificăm. În aceste condiții, multe persoane accesează împrumuturi pentru a-și permite o vacanță.
  4. Electrocasnice. Tehnologia evoluează cu pași accelerați și nu tot timpul ne permitem, chiar și financiar, să avem cele mai noi, performante și eficiente energetic electrocasnice. Nu tot timpul au românii bani de un frigider, cuptor sau aspirator nou. Mai ales în ultimul timp, dată fiind creșterea accelerată a prețurilor la energie electrică, tot mai mulți oameni vor să achiziționeze electrocasnice care să consume mai puțin. Acesta ar fi un alt scop pentru care oamenii accesează credite nebancare.
  5. Cheltuieli neprevăzute. Fie că am primit o factura prea mare, trebuie să achiziționăm ceva, s-a spart o țeavă și trebuie să o reparăm, s-a stricat mașina etc, în viață apar situații în care nu dispunem mereu bani pentru a le rezolva. De cele mai multe ori, rezolvarea acestor situații necesită bani de urgență. În aceste condiții, datorită rapidității de accesare, creditele de la Instituțiile Financiare Nebancare sunt o alternativă la care apelează românii.

Cele invocate mai sus sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii accesează credite nebancare.

Un aspect foarte important este să ne asumăm consecințele unui asemenea împrumut, să fim conștienți că tocmai datorită avantajelor pe care le au: nu se face studiu de bonitate, nu tot timpul se verifică nivelul veniturilor, pot fi accesate chiar și de persoanele cu un istoric de credit negativ etc, acestea presupun și costuri mai mari: dobânzi, comisioane, penalități în caz de întârziere la plata ratei ș.a.m.d.

 

Recomandat este să fie analizate mai multe opțiuni de creditare și să fie luate în considerare toate aspectele, nu doar rapiditatea cu care pot fi accesate acestea. Înaintea semnării contractului acesta trebuie citit cu atenție, de văzut care este costul real al creditului și care va fi suma totală pe care va trebui să o rambursăm.