Țara care a scăpat de COVID-19. De 200 de zile nu a mai avut niciun caz de coronavirus. Ce strategie au aplicat

Țara care a scăpat de COVID-19. De 200 de zile nu a mai avut niciun caz de coronavirus. Ce strategie au aplicat
Sursa foto: Lisanto 李奕良 on Unsplash

Întreaga omenire este speriată de avalanșa de cazuri noi de COVID-19 din ultima perioadă. Experții spun că valul 2 se extinde mai rapid decât în primăvară, iar estimările pentru perioada următoare nu sunt deloc îmbucurătoare. Franța este noul epicentru al pandemiei, iar președintele Emmanuel Macron a anunțat măsuri de carantină națională.

Spania, Italia și Marea Britanie au întregistrat și ele peste 20.000 de cazuri noi în fiecare zi, în timp ce în România numărul crește alarmant în Capitală, unde s-a ajuns la peste 1000 de cazuri pe zi. Momentan autoritățile evită să anunțe un lockdown și fac apel la cetățeni să poarte mască și să respecte regulile.

În acest context sumbru, există o țară care pare că a învins pandemia întrucât în ultimele 200 de zile nu a mai raportat niciun caz de persoană infectată cu Sars-Cov-2. Este vorba despre Taiwan.

Bloomberg a anunțat joi că Taiwan a atins cel mai bun record din lume: 200 zile fără niciun caz de infectare locală. De altfel, ultimul bolnav a fost raportat pe 12 aprilie. La ei nu s-a ajuns la un al doilea val.

Cum a reușit Taiwan să opească rapid coronavirusul

Taiwan are o populație puțin mai mare decât a României, 23 de milioane de locuitori și a avut doar 550 de cazuri confirmate de COVID-19 și 7 deces. În anul 2003, țara a fost lovită de epidemia SARS, când a înregistrat 180 de victime și nu a dorit să mai repete greșelile de atunci.

În momentul în care COVID-19 începuse să facă ravagii, autorităţile taiwaneze aveau deja un plan de acţiune bine pus la punct, în cazul unei epidemii. Taiwan a închis imediat graniţa cu China, a organizat exemplar transporturile şi a asigurat aprovizionarea suficientă a farmaciilor cu măşti de protecţie. Cetățenii nu au comentat și au respectat cu stricteţe programul impus de autorităţi, inclusiv intrarea în carantină a suspecţilor de coronavirus.

„Taiwanul este singura țară majoră care a reușit până acum să elimine transmisia comunitară a Covid”, a declarat Peter Collignon, medic în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Naționale Australiene. Taiwanul „probabil a avut cel mai bun rezultat din întreaga lume”, a spus el, și este „și mai impresionant” pentru că este o țară cu o populație de aproximativ aceeași dimensiune ca Australia, cu mulți oameni care trăiesc aproape unul de altul în apartamente.