Rotațiile pământului s-au redus. Câte ore are acum o zi întreagă și când s-ar putea schimba ceasul

14 ian. 2021
Rotațiile pământului s-au redus. Câte ore are acum o zi întreagă și când s-ar putea schimba ceasul
Ceas

E greu de observat, însă ultimele date arată că rotația zilnică a pământului de 24 de ore s-a modificat continuu. Cu alte cuvinte, ziua devine mais curtă, iar rotațiile continuă să scadă.

Conform New York Post, ziua de duminică, 10 ianuarie a avut doar 23 de ore, 59 de minute și 59,9998927 de secunde, spre deosebire de zilele anterioare care aveau 24 de ore complete.

O zi mai scurtă, ore mai puține

În ciuda faptului că rotația planetei poate să fie accelerată sau încetinită de la o zi la alta, din cauza multitudinii de modifăcări naturale, atât terestre cât și cerești, tendințele calendarului astronomic indică faptul că ultimii ani au devenit mai scurți în general.

Cu alte cuvinte, potrivit sursei citate, în anul 2020 am avut cea mai scurtă zi din 2015 până în prezent, iar în anul 2021, situația se va accentua. Potrivit specialiștilor, anul 2021 este programat să fie cu aproximativ 19 milisecunde mai scurt decât un an tipic, cu un deficit zilnic mediu de 0,5 milisecunde.

Un lucru important de știut este că de la dezvoltarea ceasului atomic în anii ’60, s-au adăugat secunde de 27 de ori, pentru a compensa rotația încetinită, notează EarthSky.org. Însă cu toate acestea, ultima solicitare de ajustare a fos cerută în anul  2016.

Specialiștii cer schimbarea orei

De atunci, se poate spune că totul s-a schimbat. Pământul a început să se rotească mai repede decât de obicei, iar acum oamenii de știință au un nou plan. Aceștia iau în calcul o posibilă ”secundă de salt negativă” pentru a aduce timpul în echilibru cu poziția noastră în spațiu.

”Este cu siguranță corect că Pământul se rotește mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani”, a declarat pentru Telegraph Peter Whibberley, cercetător principal în grupul de timp și frecvență al Laboratorului Național de Fizică.

De asemenea, acesta a mai precizat că această secundă este într-adevăr necesară, însă este prea devreme pentru a se putea vorbi despre un lucru sigur.

”Este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă dacă rata de rotație a Pământului crește în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla probabil”, a continuat Whibberley.

Cine se ocupă de ”timp”?

În cazul în care nu știați până acum, serviciul internațional de rotație și sisteme de referință a Pământului, care are sediul la Paris, este instituția care are responsabilitatea să declare planurile de ajustări de secunde către națiunile lumii.

Totuși, unii specialiști din domeniu sunt de părere că practica adăugării și eliminării de secunde pentru a corecta timpul poate cauza mai multă confuzie decât bine.

Cu alte cuvinte, unii oameni nu ar putea înțelege noua măsură și ar putea fi bulversați într-o oarecare măsură. Mai este însă ceva timp până când va fi luată o decizie finală. Specialiștii urmează să discute aceste aspecte în cadrul Conferinței Mondiale a Radiocomunicațiilor din 2023, unde vor lua și o decizie finală.