Pot implanturile dentare să provoace alergii?

03 oct. 2022
Pot implanturile dentare să provoace alergii?

Implanturile dentare sunt, din punct de vedere biomecanic, cei mai buni înlocuitori pentru dinții lipsă. Materialele din care sunt realizate implanturile dentare trebuie să îndeplinească anumite standarde. În prezent, în stomatologie, materialele de bază pentru producerea implanturilor sunt zirconiul și titanul pur sau cu adaos de alte metale.

Ce trebuie să știi despre implanturi?

Implanturile în combinație cu reconstrucția protetică sub formă de coroane, punți sau proteze restaurează complet funcționalitatea și estetica dinților. Implanturile dentare fac posibilă evitarea multor complicații ulterioare generate de pierderea dinților.

Implanturile de cea mai înaltă calitate îndeplinesc cele mai stricte standarde de compatibilitate biologică, ceea ce scade semnificativ șansele apariției unei reacții alergice sau a altor procese patologice.

Calitatea implanturilor dentare

Cele mai populare implanturi dintr-un cabinet stomatologic sunt cele compuse din titan și zirconiu care au apărut recent pe piață, popularitatea lor fiind încă în creștere. Ambele soluții sunt extrem de biocompatibile – ceea ce înseamnă că țesuturile corpului nu le tratează ca pe niște corpuri străine și nu activează mecanisme de apărare care ar încerca să respingă materialul.

Un implant dentar are ca rezultat o osteointegrare completă, adică fuziunea 100% a acestuia cu osul maxilar, care durează de obicei câteva luni. Aceste implanturi sunt foarte rezistente la coroziune și au proprietăți mecanice remarcabile. Sunt absolut sigure, nu provoacă disconfort pacientului și sunt foarte estetice.

Implanturile dentare de calitate superioară sunt realizate din titan biologic pur, fără impurități și aditivi și nu provoacă reacții alergice, însă producția lor este pretențioasă și foarte costisitoare.

Utilizarea implanturilor realizate din amestecuri de diferite metale (nichel, vanadiu, niobiu, paladiu, zirconiu, aluminiu) poate provoca o reacție alergică nedorită persoanelor care au o sensibilitate la aceste materiale.

Pentru pacienții predispuși la reacții alergice, medicul dentist poate recomanda teste de alergie pentru metalele utilizate la fabricarea unui anumit implant înainte de inserarea acestuia.

Implantul dentar, un ajutor de nădejde

Implanturile dentare ajută la prevenirea pierderii osoase și reprezintă o metodă excelentă de tratament în caz de pierdere a dinților din cauza paradontozei.

În plus, reprezintă o alternativă de tratament economică, asigură durabilitate ridicată și, în opinia medicilor stomatologi și a pacienților, reprezintă o procedură de rutină cu risc foarte scăzut.

Pacienții cu implanturi dentare nu trebuie să-și facă griji cu privire la dificultățile de vorbire sau de a mânca, întrucât acestea se comportă la fel ca dinții naturali. Fără îndoială, procedura de inserare a unui implant dentar reprezintă una dintre cele mai bune investiții pentru un zâmbet sănătos și frumos.