OFICIAL. Când putem da masca jos în spațiile deschise. Legea permite doar aceste excepții în locurile în care este obligatorie

OFICIAL. Când putem da masca jos în spațiile deschise. Legea permite doar aceste excepții în locurile în care este obligatorie
Photo by Pille-Riin Priske on Unsplash

Oficial masca este obligatorie în spațiile deschise în mai multe localități din țară. Legea se aplică și în București, în contextul în care Capitala înregistrează zilnic cel mai mare număr de persoane infectate cu noul coronavirus. Cei care merg în spațiile deschise, inclusiv pe stradă riscă amenzi usturătoare.

Totuși există câteva excepții. Când putem da masca jos în spațiile deschise? Ei bine, potrivit legii în vigoare aceasta poate fi înlăturată pentru scurt timp, atunci când se fumează sau se mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. Pot renunța la purtatea măștii și cei care fac jogging. Prevederile sunt cuprinse într-o hotărâre de Guvern care a fost adoptată luni dimineață în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență.

Hotărârea de luni a CNSU arată clar care sunt situațiile în care masca de protecție poate fi îndepărtată. Au existat multe discuții pe acest subiect și numeroase întrebări de la mass media pe acest subiect.

Când se poate da masca jos în spațiile deschise

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, scrie în Hotărârea CNSU.

În hotărâre se mai precizează, de asemenea:

1. „Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituite măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 26 octombrie 2020.
2. Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 de ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se aplică începând cu data emiterii hotărârii”.