Odată sau o dată? Cum se scriu corect cele două formulări

11 nov. 2020
Odată sau o dată? Cum se scriu corect cele două formulări
Photo by Bermix Studio on Unsplash

Sunt convins că nu o dată v-ați lovit de această problemă: Când scriem „o dată” și când scriem „o dată”? În articolul de astăzi vedem care sunt situațiile corecte pentru folosirea celor două formulări.

Când redactăm un text în limba română, omonimia (doar de pronunțare, în acest caz) dintre „o dată” și „odată” ne împinge des să facem una dintre cele mai frecvente greșeli de scriere.

Atunci când vorbim de structura „o dată”, „o” poate avea două valori diferite: Ori cea de numeral, ori cea de articol nehotărât proclitic (așezat înaintea unui cuvânt).

Spre exemplu: „Am mâncat o căpșună”. Aici, „o” capătă valoarea de numeral cardinal, arătând o anumită cantitate de mere mâncate și răspunde la întrebarea „Cât?”.

Câte căpșuni ai mâncat? -> O căpșună.

Pe de altă parte, când spunem „Laleaua este o floare frumoasă”, „o” capătă valoarea de articol hotărât.

Pentru ambele situații de mai sus, „o” se scrie separat față de cuvântul pe care îl însoțește: „o căpșună”, „o floare”.

La fel se întâmplă și cu structura „o dată”.

Exemplu: „Ne mai jucăm acest joc o dată și gata”. „Mai repet o dată după care termin”. În aceste cazuri, „o” are valoare de numeral, răspunzând la întebarea „de câte ori?”. De aceea, „o” este scris separat de cuvântul pe care îl însățește, respectiv „dată”.

Când scriem „odată”?

O singură situație este corectă pentru scrierea legată a sintagmei „odată” și anume când acest cuvânte ste adverb, exprimând un timp nedeterminat.

Scris legat, „odată” are ca sinonime „într-o bună zi”, „odinioară”, „cândva” sau „imediat”, „brusc”.

Exemple:

„Ce calm eram odată.” – În acest caz, „odată” indică un moment trecut în timp, când emițătorul mesajului se considera calm.

„Vei ajunge si tu odată un băiat mare.” – Aici, cuvântul „odată” plasează acțiunea în viitor, cu sensul de „la un moment dat”.

„Odată s-a supărat pe mine și m-a și speriat.” În acest caz, „odată” este tot un adverb, se scrie tot legat, având însă înțelesul de „brusc”, „pe neașteptate”, și poate fi identificat prin răspunsul la întrebarea „cum?”.