Întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor. De ce unele Consilii Județene susțin că nu există suficienți bani

05 nov. 2020
Întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor. De ce unele Consilii Județene susțin că nu există suficienți bani
Florin Cîțu, premierul României

Există o dezbatere legată de banii pentru Consiile Județene, iar în prim plan sunt banii pentru serviciile sociale și pentru persoanele cu handicap. Florin Cîțu explică modul în care acești bani sunt gestionați și de ce multe Consilii Județene susțin că nu există sume pentru aceste persoane. 

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, lămurește întrebarea care stă pe buzele românilor de ani de zile. Potrivit ministrului în majoritatea județelor unde PSD a câștigat alegerile locale sunt bani pentru plata salariilor celor care lucrează în servicii sociale. În restul CJ-urilor, Cîțu spune că sunt probleme,care vor fi rezolvate la rectificare bugetară.

„În spațiul public (…) a apărut această dezbatere despre banii pentru Consiliile Județene și în special banii pentru finanțarea serviciilor sociale, sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap. Există această dezbatere și se aruncă vina pe Ministerul Finanțelor Publice (…). Avem foarte mulți președinți de Consilii Județene care și-au bătut joc de banii pe care i-au primit de la Ministerul de Finanțe. Sunt unii dintre ei care au pierdut alegerile și au lăsat visteria goală. Pe de altă parte, sunt alții care au câștigat, de la socialiști, și în continuare îi mint pe oameni și spun că problema este la Ministerul de Finanțe. Acești președinți de consilii județene îi mint pe oameni”, a spus ministrul Florin Cîțu.

Ministrul a vorbit și despre sumele asigurate de la bugetul de stat. Florin Cîțu susține că în acest an a fost asigurată suma de 1,23 miliarde lei, iar până la date de 31 octombrie s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei.

„Deci se spune că nu sunt bani acolo că este nevoie acolo de bani. Au fost alocații 1,23 de miliarde, s-au cheltuit 1,17 miliarde de lei. Deci bani sunt la consilii județene. Se constată astfel că județele au folosit sumele alocate de la bugetul de stat fără a asigura partea de 40% din venituri proprii și TVA de echilibrare”, a mai spus ministrul.

Care este situația banilor din București

Florin Cîțu a mai precizat că la data de 31 octombrie 2020, situația pe județe și municipiul București cu privire la disponibilitățile secțiunii de funcționare arată că era la dispoziție 1,3 miliarde de lei și excedentul din anii precedenți rămas neutilizat, de 2 miliarde.

„Consiliile Județene mai iau până la finalul anului încă 514 milioane de folosit. Nu există niciun motiv pentru a nu plăti salariile. Se creează această problemă falsă în spațiul public”, a mai spus ministrul Finanțelor, care a dat exemplul județului Neamț, unde este președinte Ionel Arsene (PSD), despre care spune că „este dintre cei mai vocali”.

În județul Neamț, pe de altă parte, Cîțu spune că județul Neamț are disponibil în secțiunea de funcționare la 31 octombrie 2020 19,7 milioane lei și excedent din anii anteriori rămas neutilizat la data de 31 octombrie 2020, 45,1 milioane lei. De asemenea, Cîțu spune că și din TVA defalcat, județul Neamț mai are bani.

Banii există, dar nu vor să îi dea

Potrivit ministrului, în cazul județelor unde PSD-ul este la conducere, sumele de bani există, însă social democrații nu vor să le ofere.

„Această situație este întâlnită în mai toate consiliile județene unde există PSD în continuare la conducere (…). Există bani, nu vor să îi dea.Acest lucru trebuie să se oprească! Acești președinți de consilii județene trebuie să plătească salariile, au bani din accident și trebuie să oprească această imagine falsă și presiunea asupra Ministerului de Finanțe Publice. (…) E adevărat, sunt și consilii județene unde există o problemă, în special unde pesediștii au pierdut.

Acolo au venit alți președinții de consilii județene și acolo sunt niște probleme și le vom rezolva la rectificarea bugetară sau în perioada următoare, acolo unde au fost oameni care au lăsat aceste consilii fără niciun ban”, a încheiat Florin Cîțu.