Încă o companie importantă pleacă din România. Tranzacția este evaluată la 650 de milioane de euro

27 oct. 2020
Încă o companie importantă pleacă din România. Tranzacția este evaluată la 650 de milioane de euro
Photo by Rowan Heuvel on Unsplash

Pandemia a schimbat planurile multor companii, iar printre domeniile afectate de criza COVID-19 se numără și cel al asigurărilor. Pentru a putea face noilor provocări, olandezii de la Aegon au decis să scoată la vânzare afacerea pe care o dețin în Europa de Est. Printre țările la care renunță se numără și România.

Reprezentanții companiei de asigurări au explicat că au nevoie de numerar pentru a putea depăși momentul delicat în care se găsește omenirea acum, dar și pentru a-și crește câştigurile pe pieţele sale de bază, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pentru această tranzacţie importantă, Aegon colaborează cu banca americană de investiţii JPMorgan şi a avut deja mai multe discuţii preliminare cu firme din industrie pentru vânzarea subsidiarei, care este orientată în special pe Ungaria, dar este de asemenea activă în Polonia, România şi Turcia, susţin aceleași surse.

Tranzacţia ar putea fi evaluată la aproximativ 650 milioane de euro (767,85 milioane de dolari) şi ar putea fi vândută ca parte a unui proces de licitaţie, anunță Agerpres.

Companiile interesate să cumpere Aegon

Companiile de asigurări NN Group (Olanda) şi KBC (Belgia) iau în calcul depunerea unor oferte pentru aceste active. Se pare că și grupul german Allianz ar fi interesat, deci oferte ar fi suficient, susţin sursele menționate.

Reprezentanţii Aegon, Allianz, NN Group şi KBC nu au dorit să comemnteze până în acest moment informaţia.

Aegon oferă asigurări de viaţă şi generale în Ungaria, unde este prezentă din 1992, când a achiziţionat fosta companie de asigurări de stat Állami Biztosító şi apoi a folosit divizia sa ca o platformă pentru noi achiziţii în Europa Centrală şi de Est.

Directorul general al Aegon, Lard Friese, a declara încă din luna august că va urma o revizuire a operaţiunilor companiei pe unele din cele 20 de pieţe unde operează, ca parte a eforturilor de prezervare a capitalului.

În 2018, compania olandeză de asigurări a vândut operaţiunile sale din Cehia şi Slovacia către NN Group pentru 155 milioane de euro.