Fenomenul cel mai des întâlnit la bolnavii de COVID. Oamenii se sufocă și nu știu de ce

30 nov. 2020
Fenomenul cel mai des întâlnit la bolnavii de COVID. Oamenii se sufocă și nu știu de ce
Sursa foto: Olga Kononenko on Unsplash

Medicul Cristina Petrișor, care conduce secția de ATI de la Spitalul Județean destinată pacienților cu Covid-19 se confruntă cu un val de pacienți mult mai mare decât în perioada stării de urgență. El a remarcat un fenomen extrem de des întâlnit în cazul bolnavilor aflați deja într-o stare gravă. 

Medicul a mărturisit scenele de groază care au loc în spital în ultimele luni de zile. Acest lucru a fost confirmat și de directorul medical de al Spitalului Județean Cluj, Adela Golea.

”Formele care sunt acum și situațiile cu care ne lovim acum nu au fost în perioada stării de urgență și în primăvară. Sunt mult mai mulți pacienți, iar formele de prezentare sunt mult mai severe. Unii pacienți vin, vorbesc cu noi, dar insuficiența respiratorie este atât de severă încât noi decidem că acel pacient va trebui intubat pentru a nu se agrava hipoxia.

Dacă crește numărul de cazuri cu formă medie și severă, vor fi tot mai mulți pacienți de terapie intensivă. Să știți că aceste paturi ne trebuie și pentru pacienți non-Covid, sau care nu mai sunt infecțioși, dar care au și ei afecțiuni asociate și trebuie tratați”, spune directorul medical de al Spitalului Județean Cluj, Adela Golea.

Pacienții nu realizează ce li se întâmplă

Aceasta a mai precizat că unii pacienți vin la spital și nu știu ce li se întâmplă exact. Potrivit medicului, aceștia se sufocă și duc lipsă de oxigen, iar fără să își dea seama, acest lucru le afectează creierul, ei devenind mult mai agitați.

”De obicei îți dai seama, fiindcă e vorba de un efort respirator foarte mare, de un travaliu, de o luptă. Dar sunt mulți pacienți cu Covid-19 care nu își dau seama ce li se întâmplă. Asta se numește, în termeni medicali, silent hopoxia (hipoxie silențioasă). Concentrația de oxigen din sânge scade vertiginos și ei nu știu.

Sunt pacienți cu 50% saturație și vorbesc cu noi, au fenomene de encefalită. Centrul respirator nu simte hipoxia. Se sufocă și nu își dau seama. Vorbesc, sunt agitați din cauza asta, fiindcă lipsa de oxigen afectează și creierul. Apoi pot intra în stop”, a adăugat aceasta.

Cel mai dificil e pentru familii

Medicul a mai preciat că întreaga situația este și mai greu de digerat de familia pacientului, deoarece nimeni nu înțelege cum o persoană care vine pe picioarele ei la spital poate deceda sau poate ajunge să fie intubată în doar câteva zile.

”E foarte greu pentru familii. Adică cineva apropiat merge de acasă pe picioare, merge la spital, vorbește, iar în câteva zile se agravează subit și ajunge să fie intubat sau decedează. E greu de acceptat. Oamenii reacționează diferit. Noi vorbim zilnic cu familiile, e foarte greu. E groaznic să-i explici unui părinte de 60 de ani că-i moarte fiul sau că-i foarte grav

. Dar trebuie să le spunem. Trebuie să știe realitatea. Nu putem oferi speranțe false, mai ales dacă e în stare foarte gravă, mai ales că nu-i văd, că nu pot veni aparțintori pe secții din spital. Unii mă întreabă: o, dar numa Covid are? Doar atâta? Alții catastrofează de la început dacă cineva ajunge intubat. Oamenii reacționează diferit”, a mai spus aceasta.