Cât plătesc studenții pentru chirie în noul an universitar 2022-2023

01 sept. 2022
Cât plătesc studenții pentru chirie în noul an universitar 2022-2023
Bani

În pragul unui nou an universitar, platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro comunică prețurile medii actuale de închiriere pentru una, două și trei camere și evoluția lor față de aceeași perioadă a anului trecut, împreună cu o analiză a preferințelor și așteptărilor studenților de la viitorii proprietari și locuința închiriată.

Uitându-ne la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă o efervescență a categoriei de închirieri – oferta arată o creștere de 9% a numărului de anunțuri nou listate, dar și o epuizare mai rapidă a acestora, timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de anul trecut.

Astfel, la nivel național, în luna iulie a acestui an, numărul de anunțuri cu proprietăți de închiriat rămase active pe platforma Storia.ro este cu 6% mai mic decât anul trecut. Ca urmare, și prețurile sunt în creștere – de la majorări moderate în Iași (+4%) la cele semnificative, în Cluj-Napoca (+20%).

Oferta ca număr de anunțuri active

Anunțurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenți, se aflau în scădere cu 18% în marile centre universitare din țară și cu 11% la nivel național, tocmai datorită faptului că se închiriază într-un timp scurt, în ciuda numărului mare de anunțuri publicate.

Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puține anunțuri active în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la garsoniere. Cu mai mult de un sfert a  scăzut și numărul anunțurilor active din Sibiu, aici oferta fiind diminuată în special la apartamentele de două camere (-37%) și la cele de trei camere (-36%).

Conform datelor disponibile pe platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro, în cele mai importante șase orașe universitare de la noi din țară, singurele creșteri de anul acesta ca număr al anunțurilor active cu locuințe scoase spre închiriere s-au înregistrat la apartamentele de două camere situate în Timișoara (+16%), Iași (+8%), București (+7%) și la apartamentele de trei camere din Timișoara (+13%) și București (+9%).

Prețurile de închiriere în centrele universitare