Auditul de mediu, un instrument din ce in ce mai important in mediul business-ului

24 mart. 2022
Auditul de mediu, un instrument din ce in ce mai important in mediul business-ului

Impactul pe care activitatile umane il au asupra mediului inconjurator este unul din ce in ce mai mare si mai neplacut. Fiecare persoana contribuie, intr-un fel sau altul, la poluare si la distrugerea mediului, insa cei care polueaza cel mai mult sunt cei din mediul business.

Anumite activitati comerciale pot genera un grad mare de poluare, atat in domenii ce implica productia, cat si in domenii precum transportul sau serviciile.

Pentru a minimiza impactul avut de actiunile business-urilor asupra mediului, guvernele lumii au inceput sa solicite anumite masuri. Una dintre aceste masuri este achizitia unui audit de mediu.

Ce este un audit de mediu?

Este un instrument de management prin care se masoara efectele negative pe care le au anumite activitati asupra mediului.

Masurarea se face conform anumitor standarde europene si anumite criterii, in functie de activitatea prestata de cei audiati existand mai multe tipuri de audit.

Auditul de mediu poate avea un impact pozitiv asupra activitatii generale a companiei, cat si asupra mediului. Acesta este folosit pentru mai multe lucruri?:

  • pentru analizarea impactului pe care il are activitatea economica asupra mediului;
  • pentru investigarea eventualelor probleme;
  • pentru intelegerea problemelor si identificarea solutiilor ce duc la rezolvarea lor;
  • pentru gasirea unor solutii eficiente care sa ajute la reducerea poluarii si la eliminarea in siguranta a deseurilor;

Auditul de mediu, foarte important in sectorul industrial

Toate firmele care polueaza intr-un fel sau altul au nevoie de un audit de mediu. Cele mai vizate insa, sunt cele din sectorul industrial, acolo unde poluarea generata de productie si deseurile rezultate in urma acesteia sunt in cantitati foarte mari.

Un audit de mediu din sectorul industrial poate sa protejeze atat mediul inconjurator, cat si oamenii care lucreaza cu substante chimice periculoase sau cu deseuri cu potential periculos.

Ce face un auditor de mediu?

Un auditor de mediu sau o echipa de auditori de mediu examineaza toate activitatile unei companii si decide care este gradul de poluare pe care acestea le genereaza. Auditorul poate monitoriza activitatile pentru perioade mai lungi de timp si poate sa ofere solutii corespunzatoare pentru eliminarea in siguranta a deseurilor sau pentru minimizarea impactului  negativ.

De asemenea, auditorul de mediu poate sa scada riscul de amenda primita din partea statului, oferind solutii optime pentru imbunatatirea intregii activitati.

De ce este bine sa gasim solutii din ce in ce mai bune pentru protectia mediului?

Pentru ca sanatatea noastra si sanatatea urmasilor nostri depinde de flora, fauna si calitatea aerului inconjurator. O planeta poluata nu face altceva decat sa duca la dezechilibre foarte greu de reparat. Din fericire, suntem intr-un punct al istoriei in care inca se mai poate face ceva in acest sens. Din pacate, misiunea noastra este una destul de dificila, toti fiind nevoiti sa punem umarul la salvarea mediului inconjurator. Putem face asta atat personal, cat si in mediul business, atat prin instrumentele pe care ni le pun la dispozitie autoritatile cat si prin schimbari proprii ale comportamentului.