Anunț uriaș pentru angajați: Se ia în calcul trecerea definitivă la săptămâna de lucru de 4 zile

17 nov. 2020
Anunț uriaș pentru angajați: Se ia în calcul trecerea definitivă la săptămâna de lucru de 4 zile

Anunț uriaș pentru angajații din întreag Europă: Se ia în calcul trecerea definitivă la săptămâna de lucru de 4 zile, transmite Mediafax.

Spania, Germania, Marea Britanie și alte țări ar trebui să treacă la săptămâna de lucru de 4 zile, pentru a-și ajuta economiile să-și revină de pe urma pandemiei COVID-19, potrivit unui grup de politiciieni și reprezentanți ai sindicatelor din Europa.

Potrivit unei scrisori transmise cancelarului german Angela Merket, premierului Marii Britanii Boris Johnson, premierului spaniol Pedro Sanchez dar și altor lideri europeni, o săptămână de lucru de patru zile ar ajuta în lupta cu criza economică generată de COVID-19, regândind modelele de lucru și reducând inclusiv consumul de energie.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru”, se arată în scrisoare.

Anunț uriaș pentru angajați: Se ia în calcul trecerea definitivă la săptămâna de lucru de 4 zile

Propunerile privind instituirea săptămânii de lucru de 4 zile au început să fie luate din ce în ce mai în serios în ultimii ani, după ce mai multe companii susține că această măsură a dus la creșterea productivității și la o mai bună sănătate mintală a angajaților.

Spre exemplu, un studiu recent din Marea Britanie a relevat faptul că o săptămână de lucru de patru zile în sectorul public ar crea până la o jumătate de milion de noi locuri de muncă și ar limita creșterea ratei șomajului pe următoarele luni.

Pe de altă parte, ideea este respinsă cu putere de mai multe grupuri de business și politicieni de centru drapta, care argumenteză că oficializarea unei săptămâni de lucru de patru zile ar fi un pas „în direcția greșită”.