Alexandru Rafila spune cum se poate face diferența între gripa sezonieră și coronavirus

24 oct. 2020
Alexandru Rafila spune cum se poate face diferența între gripa sezonieră și coronavirus
Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMS

Odată cu sfârșitul verii, a apărut un al doilea val al epidemiei de coronavirus care pare chiar mai puternic decât primul. România a fost lovită crunt și a ajuns la un număr de peste 5000 de noi cazuri pe zi. Secțiile de terapie intesivă sunt pline, iar medicii par că au ajuns la capătul puterilor. Simultan a început și sezonul gripei. Alexandru Rafila a vorbit la B1 TV despre acest subiect.

Întrebat cum poate face un pacient diferența între COVID-19 și gripă, președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că, din fericire, în momentul de față virusul gripal nu a ajuns în România. Nu s-a înregistrat niciun caz până în momentul de față, ceea ce este o veste foarte bună.

Alexandru Rafila este și reprezentatul României la Organizația Mondială de Sănătate și va candida pentru un post de deputat din partea PSD. Odată cu candidatura lui, au apărut și multe critici cu privire la faptul că a ales să intre în politică în loc să se dedice total medicinei.

Cum se poate face diferența între gripă și coronavirus

„Nu puteți să faceți diferența! Această diferență ar trebui să fie făcută la o unitate medicală, eu pot să vă spun sigur în acest moment că nu aveți gripă, pentru că virusul gripal nu circulă în România la acest moment. Deci gripă nu aveți! Nu prea circulă în Europa în acest moment virusurile gripale. În sezonul gripal din emisfera sudică, circulația virusurilor gripale a fost cam de 10 ori mai mică decât în anii precedenți. Personal cred că și datorită utilizării măștii și dinstanțării nu a mai circulat nici virusul gripal.

În Europa, în momentul de față am avut foarte puține cazuri de gripă, în Slovacia și Danemarca au fost câteva cazuri sporadice de gripă. În România nu a fost nici un caz confirmat de gripă, deci întrebarea este foarte clară, nu aveți gripă. Sigur, alte viroze respiratorii pot să apară, inclusiv cu un alt tip de coronavirus. Există patru coronavirusuri diferite, care produc răceli banale, în timpul sezonului rece și nu au impact pe sănătatea publică”, a explicat profesorul Alexandru Rafila la B1Tv.

Totodată, întrebat dacă în momentul testării aparatul face diferența între unul din cele patru tipuri și noul SARS-CoV-2, medicul a precizat că acesta este specific pentru noul coronavirus. „Noi avem în laborator un echipament care permite o diferențiere specifică între virusul gripal, cele patru tipuri de coronvirus și SARS-CoV-2”, a adăugat acesta.