5 ani de la Colectiv. Scriitorul Stelian Tănase: „Adevărații vinovati sunt neatinși și în libertate”

30 oct. 2020
5 ani de la Colectiv. Scriitorul Stelian Tănase:

Ziua de 30 octombrie este una de tristă amintire pentru România. Tragedia Colectiv continuă să fie frecvent amintită, deși adevărații vinovați își continuă viața la fel ca și până acum. Nu s-au schimbat foarte multe în ultimii cinci ani. Doar 14 paturi suplimentare pentru marii arși au putut fi finanțate, iar politicienii împotriva cărora sute de mii de oameni au ieșit în stradă au astăzi funcții importante în stat.

Președintele Klaus Iohannis a marcat și el momentul, 5 ani de la Colectiv prin postarea unei fotografii grăitoare pe facebook, dar cel care a explicat cel mai bine realitatea de astăzi a fost scriitorul Stelian Tănase.

Mesajul lui Stelian Tănase la 5 ani de la Colectiv

„Tragedia de la clubul Colectiv nu s-a șters nici dupa 5 ani din memoria colectivă. E un subiect extrem de sensibil ca sa nu spun tabu. Prea multe lucruri nelămurite se leagă de seara fatală – 30 octombrie 2015. La club Colectiv ( o fabrică de încălțăminte dezafectată ) se desfasura un concert rock cu formatia „Goodbye to Gravity” pentru lansarea unui album. A izbucnit un incediu ca din senin. In citeva aminute clubul era o ruină plină de cadavre. Tineri aceia nu au avut nicio șansă să supraviețuiască. Sunt multe vinovății aici, un lanț intreg de complicități, incompetență, corupție. In final, bilanțul arată că 64 de persoane şi-au pierdut viaţa…

Sistemul s-a dovedit incapabil să prevină dezastrul, dar și ce a urmat exploziei din acea noapte nu e mai puțin este condamnabil. Pompierii, administrația, ambulantele au functionat în debandadă și cu mare întîrziere. Nimeni nu a dorit să își lege numele de ce s-a intimplat la Club Colectiv, nici să asume. Cei responsabili s-au derobat cît au putut. Intervenția s-a produs prea tirziu și multe victime ar fi putut fi salvate dacă se intervenea si organizat, nu in devălmășie. Televiziunile au intrat in direct si am putut vedea toți imaginea haosului produs de lipsa de răspundere și profesionalism.

Lumea s-a indignat pe bună dreptate. A ieșit în stradă în mai multe orașe. La Bucuresti s-au adunat spontan ( la 3 nov) cca 20-30000 de protestatari. Ca peste tot s-a cerut identificarea și demiterea responsabililor. Ca răspuns la lipsa de reactie a autorităților demonstrantii au cerut demisia Guvernului sub amenințarea că nu părăsăsesc piața Victoriei. A doua zi această demisie s-a produs. Ponta&Co – considerați de opinia publica principalii vinovati pentru tragedie – au demisionat.

Atunci s-a crezut – dată fiind puternica emoție a publicului – că se va trece la reforma clasei politice. Partidele așa au promis de teamă să nu fie măturate de valul indignării. S-a cerut totodată să se facă lumina si să afle vinovatii, iar cei in cauza să fie judecati si pedepsiti. Rezultatul după 5 ani este foarte partial, dezamăgitor. Au plătit numai „gradele inferioare”. Adevărații vinovati sunt neatinși și în libertate. Mai mult, sunt incă prezenti in viata publică, dețin chiar pozitii importante, nu i-a deranjat nimeni. Tragedia de la Colectv e uitată de cei interesați. Ne rămîne nouă să nu uităm!”, a scris Stelian Tănase pe pagina lui de facebook.