4 din 5 persoane infectate cu COVID-19 au carență de această vitamină, arată un nou studiu

28 oct. 2020
4 din 5 persoane infectate cu COVID-19 au carență de această vitamină, arată un nou studiu
Foto: Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Un nou studiu publicat în renumita publicație științifică, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, arată că mai binede 80% dintre pacienţii bolnavi de COVID-19 prezintă lipsă unei vitamine extrem de importante. Au fost analizați 216 pacienți, internați la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander și s-a constatat că aceștia au o lipsă de vitamina D, conform EFE, citată și de Agerpres.

Carență este mai des întânită la bărbaţi, arată studiul.  Oamenii de știință au remarcat că aproximativ 82% dintre cei 216 de pacienţi bolnavi de coronavirus aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

Vitamina D este de fapt un hormon produs de rinichi. Aceasta este extrem de important deoarece controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se explică într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie, unde sunt înscriți peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Carența de vitamina D este asociată cu multiple probleme medicale, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul și nu reușit să ajungă încă la o concluzie.

Numeroase studii efectuate până acum arată beneficiile vitaminei D asupra sistemului imunitar, în special în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.

Pacienții cu COVID-19 ar trebui să ia vitamina D

Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, consideră că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar”, insistă expertul.

Cercetătorii nu au identificat nicio legătură între concentraţiile sau caremța de vitamina D şi cât de gravă este boala. Oamenii de știință spun că studiul are într-adevăr unele rezerve, ținând cont că a fost realizat într-un singur spital. Din acest motiv datele nu pot fi utilizate la nivel general sau aplicate altor etnii sau ţări.

„Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2”, concluzionează autorii.