Vești uriașe pentru români: De la 1 decembrie, puteți face gratuit aceste analize, oriunde în țară

24 nov. 2020
Vești uriașe pentru români: De la 1 decembrie, puteți face gratuit aceste analize, oriunde în țară
Există numeroase clinici care fac teste te intoleranță alimentară. Sursa foto: Walter Otto on Unsplash

Vești uriașe pentru românii asigurați: De la 1 decembrie, puteți face gratuit analize de laborator și investigații medicale paraclinice, pe întreg teritoriul țării. Aveți nevoie doar de un bilet de trimitere eliberat de medici aflaţi în relaţie contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate.

Hotărârea de Guvern adoptată marți vine să schimbe starea de fapt existentă în momentul de față potrivit căreia, aceste servicii pot fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medicul care a emis biletul de trimitere.

„Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta,” notează Agerpres.

Prin măsura adoptată marți de Guvern, CNAS susține că se va reduce birocrația din sistem, eliminându-se astfel evidențele distincte și raportările lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării.

Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope”, a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată în comunicat.