Valeriu Gheorghiță a spus clar! Cine sunt cei care trebuie să facă și a treia doză de vaccin anti COVID 19

15 sept. 2021
Valeriu Gheorghiță a spus clar! Cine sunt cei care trebuie să facă și a treia doză de vaccin anti COVID 19
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

În România va începe administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-COVID, suplimentar față de schema inițială de vaccinare. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră, a explicat care sunt persoanele ce vor beneficia cu prioritate de această doză suplimentară.

Medicul a explicat că primele doze de vaccin se adresează persoanelor vulnerabile, care au probleme de imunitate. Valeriu Gheorghiță, a explicat la Digi24 ce condiții trebuie să îndeplinească mai exact aceste categorii de persoane.

„Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”, a spus Valeriu Gheorghiță.

A treia doză pentru persoanele vulnerabile

Pe de o parte, este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate – aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență – adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani – , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a detaliat Valeriu Gheorghiță.

Rapel la minim 6 luni

Medicul a explicat că a doua recomandare este pentru toate categoriile de persoane, doza de vaccin urmând să funcționeze ca un „booster”. Mai exact va fi un rapel ce se va administra la minim 6 luni de la schema inițială de vaccinare și va avea rolul de a crește răspunsul imun.

„Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecția imună oferită prin vaccinare începe să scadă și începem să avem acele cazuri de infecții la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.