Valeriu Gheorghiță a spus adevărul: cât timp va dura imunitatea după administrarea vaccinului anti COVID-19

18 feb. 2021
Valeriu Gheorghiță a spus adevărul: cât timp va dura imunitatea după administrarea vaccinului anti COVID-19
Valeriu Gheorghiță este un reputat medic militar, cu specializarea Infecțioase

Inițial reprezentanții Pfizer BioNtech au transmis că imunitatea după vaccinarea cu serul dezvoltat de ei va dura între 5 și 10 ani. Ulterior datele furnizate de aceștia au început să fie contradictorii, iar autoritățile din întreaga lume au explicat că la acest moment nimeni nu poate spune exact cât timp ne va proteja vaccinul de virusul care a blocat întreaga planetă.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că imunitatea după vaccinarea cu oricare dintre cele trei seruri care au ajuns pe teritoriul țării noastre, ar trebui să dureze cel puțin un an. Până acum, cei mai mulți pacienți au fost vaccinați cu Pfizer BioNtech, apoi cu Moderna și mai nou s-a început administarea serului dezvoltat de Astra Zeneca, despre care pare că sunt cele mai puține date.

Valeriu Gheorghiță a explicat cât va dura imunitatea după administrarea serului anti-coronavirus

„Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani.

Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a spus Valeriu Gheorghiță, care a subliniat că datele sunt similare pentru toate cele trei tipuri de vaccin administrat în România.