Topul salariilor. În ce domeniu se plătește cel mai bine și ce industrie se află la capătul opus

13 aug. 2021
Topul salariilor. În ce domeniu se plătește cel mai bine și ce industrie se află la capătul opus

Salariile au crescut ușor în luna iunie în România, valoarea medie netă ajungând la 3.541 lei, în creștere cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, conform datelor statistice oficiale ale Institutului Național de Statistică se poate vedea foarte ușor în ce domenii se câștigă cel mai bine, dar și cel mai prost.

În majoritatea activităților din sectorul economic din România s-au înregistrat creșteri salariale în luna iunie 2021. Acest lucru se datorează în principal primelor acordate ocazional (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile s-au datorat și realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Ce joburi plătesc cel mai bine

Bugetarii au avut la rândul lor parte de uşoare creşteri ale salariului în luna iunie, faţă de luna precedentă, în special în învăţământ, dar şi în administraţie publică. În schimb, în ceea ce privește salariile angajaților din sănătate şi asistenţă socială, acesta a scăzut comparativ cu luna precedentă.

Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net, de peste 20%, s-au înregistrat în activităţile de editare şi în telecomunicaţii. Pe de altă parte, scăderi importante, între 10,5% şi 15%, au fost consemnate în extracția extracţia cărbunelui, petrolului şi a gazelor naturale.

Potrivit statisticii oficiale, cele mai mari salarii le primesc angajații din activitățile de servicii în tehnologia informaţiei, acestea ridicându-se la 8.439 lei. Pe de altă parte, cele mai mici salarii sunt cele din domeniul Hoteluri și Restaurante (HoReCa), doar 1.926 lei, sector ce a fost afectat serios de restricțiile din pandemie.