Schimbările climatice reprezintă o amenințare majoră pentru întreaga planetă, dar există anumite zone geografice care sunt mai expuse cu precădere acestor pericole. Cele mai vulnerabile țări, 52 la număr, sunt „pe cale de dispariție” dacă nu se iau măsuri imediate.
Una dintre țările cele mai vulnerabile și afectate de schimbările climatice este Maldive, unde impactul crizei climatice este descris ca „absolut catastrofal”. Creșterea actuală a nivelului mării este principala amenințare, care se află printre țările cu cea mai mică altitudine din lume, 2,3 metri, în condițiile în care cea mai mică altitudine medie a lumii este de doar 1,5 metri.
„Plătim cu viața noastră pentru emisiile de dioxid de carbon ale altora”, a declarat Mohamed Nasheed, fost președinte al Maldive, mesajul său fiind exprimat în numele celor aproape 50 de țări vulnerabile la schimbările climatice.
Această reacție este una bine întemeiată având în vedere amplul raport dat publicității privind schimbările climatice, catalogat drept „Cod roșu pentru umanitate”. Experții ONU în domeniul climei spun că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170 și omenirea va asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.
Raportul avertizează că nivelul apei ar putea crește cu cel puțin o jumătate de metru și chiar doi metri până la sfârșitul secolului în cazul în care nu se iau măsuri imediate.
Maldive, o destinație turistică foarte populară, este amenințată de această creștere a nivelului apei. Mohamed Nasheed punctează că raportul prezice un impact „absolut catastrofal”, iar schimbările climatice ar putea duce țara „în pragul dispariției”.
Cu un risc asemănător se confruntă și Kiribati, care ar putea dispărea, de asemenea, de pe harta lumii, din cauza apelor în creștere. Aflată la o înălțime de numai trei metri, apa crește cu o rată de 1,2 centimetri pe an (de patru ori mai rapid decât media globală), ceea ce face din Kiribati una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestui pericol și ar putea să dispară complet în următorii ani din cauza creșterii nivelului mării.
Pe lista roșie a țărilor care ar putea dispărea sub ape se mai află Samoa, Insulele Solomon, Insulele Fiji și acestea sunt doar câteva. În pericol se află și națiuni precum Yemen, iar semnale de alarmă vin și din Nigeria și Filipine unde orașe importante precum Lagos și Manila sunt amenințate tot mai frecvent de evenimentele meteorologice extreme.