Facebook a devenit în ultima vreme mai mult decât o rețea de socializare. Dacă la început, oamenii foloseau Facebook pentru a comunica la distanțe mari sau pentru a împărtăși cu prietenii fotografii sau clipuri video, acum, aplicația este folosită pentru diverse opinii care nu sunt întotdeauna pe placul tuturor.
Odată cu dezvoltarea aplicației, care a ajuns la un nivel la care puțini se așteptau, mai multe țări au decis interzicerea Facebook, iar mai nou, o altă mare putere de pe glob vrea să o interzică și ea. Nici Youtube și nici Twitter nu vor scăpa de această decizie.
Coreea de Nord a fost prima țară care a interzis accesul populației la Facebook, iar decizia se datorează regimului comunism de la Phenian, care a avut oteamă constantă legată de posibilele influenţe occidentale, așa că a cenzurat Internetul.
În ciuda faptului că rețelele de internet sunt disponibile vizitatorilor străini, pentru majoritatea populaţiei Internetul rămâne un tabu, scrie rednewswire.com. De asemenea, conform sursei citate, Coreea de Nord funcţionează o reţea de intranet, iar un număr limitat de studenţi şi profesori universitari de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie de la Pyongyang au acces la aceasta, însă doar de la un laborator specializat.
Iranul este o altă țară care deși în primă fază a blocat accesul la Facebook, Twitter și Youtube, s-a răzgândit apoi, deblocându-l. Spre deosebire de Coreea de Nord, Iranul poate fi considerat mai înțelegător. Aici, până și președintele țării are propriul său cont de Twitter.
Deși Facebook a fost interzis în primă fază după alegerile din 2009, situația s-a schimbat de-a lungul timpului și nu este exclus ca în următorii ani, țara să devină mai permisivă.
China este una dintre cele mai dezvoltate țări de pe întreg globul, însă acest lucru nu o face atât de deschisă. Aici, Facebook a fost blocat pentru prima oară tot în 2009, în urma revoltelor din luna iulie, după ce serviciile secrete chineze au ajuns la concluzia că activiştii din Xinjiang folosesc acest site pentru a comunica şi a pune la cale noi planuri de revoltă.
De la acel moment, Partidul Comunist Chinez a controlat agresiv internetul, ştergând în mod regulat mesajele şi blocând accesul la site-uri web, mișcare care a generat o serie de nemulțumiri în rândul populației.
Pe lângă China, Coreea de Nord și Iran, Pakistan şi Bangladesh au restricționat și ele accesul la Facebook în 2010 ca urmare a unor imagini cu profetul Mahomed şi cu mai mulţi politicieni care au circulat mai multe zile pe internet. De la acel moment, autoritățile au rămas în gardă și continuă să supravegheze toate rețelele de socializare. De asemenea, au fost impuse și mai multe restricții legate de acest lucru.
O decizie deloc surprinzătoare vine și din partea Rusiei. În urmă cu doar o zi, deputaţii ruşi au adoptat miercuri o lege care permite blocarea site-urilor de internet, precum Facebook, Twitter sau Youtube. Totuși, există o condiție. Acestea vor fi blocate doar în cazul în care sunt găsite vinovate de „cenzură” sau „discriminări”, informează AFP.
Textul, care a fost deja adoptat prevede o serie de „sancţiuni împotriva cenzurii vizându-i pe ruşi sau media” ţării, se arată într-un comunicat transmis de camera inferioară a parlamentului, Duma.
În același timp, noua lege ar urma să permită sancţionarea „limitărilor de acces la informaţii din motive legate de naţionalitate, limbă, origine” şi face posibilă blocarea „completă sau parţială” a site-urilor incriminate.
De asemenea, autorii textul au precizat încă dinainte de adoptare acestuia, că legea va putea fi utilizată împotriva serviciilor străine, precum Twitter, Facebook şi Youtube, întrucât acestea au fost acuzate de media ruse „de circa 20 de acte de discriminare” în 2020.
Dincolo de țările care au interzis Facebook, sau care vor să interzică vestita rețea de socializare, există și o țară în care Facebook nu este interzis, însă costă prea mult pentru a putea fi accesat de oricine.
În Cuba, accesul la internet, dar și la rețelele de socializare este restricționat, iar o oră de internet costă în jur de 6 sau 10 dolari, în condițiile în care, salariul minim din această țară este de aproximativ 20 de dolari.
Astfel, o persoană simplă poate intra pe Facebook doar dacă ajunge la un internet Cafe. Dacă cineva își dorește internet nelimitat, taxa menționată anterior trebuie plătită integral, așa că pentru cei mai mulți cubanezi, se poate spune că internetul rămâne un adevărat vis.