Țara importantă din Europa care ar putea ceda o parte din teritoriul ei Chinei. Este la un pas de faliment din cauza unei autostrăzi pe care nu o mai poate plăti

02 iun. 2021
Țara importantă din Europa care ar putea ceda o parte din teritoriul ei Chinei. Este la un pas de faliment din cauza unei autostrăzi pe care nu o mai poate plăti
Photo by Chastagner Thierry on Unsplash

Probleme mari pentru una din țările importante din Europa. Este la un pas să intre în faliment, după o investiție record într-o autostradă finanțată de China. Acum nu-și mai poate plăti facturile și riscă să fie nevoită să cedeze o parte din teritoriu asiaticilor.

Muntenegru a comandat în anul 2012 un studiu de fezabilitate, care a arătat că riscurile investiționale sunt foarte mari pentru că autostrada pe care și-o doreau autoritățile ex-iugoslve trebuiau să strabată munți și văi. Aceasta lega practic sudul țării de nord, între portul Bar şi localitatea Boljare, pe o lungime de 130 km.

China a împrumutat Muntenegru cu 1 miliard de dolari

Banca Europeană de Investiţii și Fondul Monetar Internaţional nu au dorit să finanțeze acest proiect din cauza riscurilor, ceea ce l-a determinat pe fostul premier şi actual preşedinte din Muntenegru, Milo Đukanovic să ceară ajutorul Chinei.

În șase ani, țara a consumat 1 miliard de dolari, adică tot bugetul cerut pentru autostradă, doar că aceasta nu este gata. Are doar 41 km. Banii au venit de la China, prin intermediul unei bănci afiliate companiei de stat China Road and Bridge Corporation.

Muntenegreu poate fi obligată să cedeze o parte din teritoriu

Muntenegru are obligația să returneze prima tranşă din împrumutul acordat de către China în iulie 2021, doar că nu are banii. Jurnaliștii de la Euronews avertizează că potrivit contractului semnat, statul poate ajunge în situaţia gravă de a fi nevoit să cedeze suveranitatea unei părţi din teritoriul naţional în favoarea Chinei.