Șomajul tehnic, pe cale să fie prelungit. Până când intenționează Guvernul să păstreze această măsură? Kurzarbeit suferă și el modificări

04 nov. 2020
Șomajul tehnic, pe cale să fie prelungit. Până când intenționează Guvernul să păstreze această măsură? Kurzarbeit suferă și el modificări

Șomajul tehnic, una dintre cele mai importante adoptate de autorități în răspuns la pandemia COVID-19 ar urma să fie prelungit, Guvernul pregătind o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Astfel, măsura șomajului tehnic ar urma să fie prelungită până la data de 30 iunie 2021. De asemenea, și proiectul Kurzarbeit ar urma să sufere modificări.

Ca și până acum, de măsura șomajului tehnic vor beneficia toate domeniile de activitate în care se reglementează restricții din cauza pandemiei, inclusiv activitățile independente.

Autoritățile estimează că, în primele 2 luni din 2021, de măsura șomajului tehnic vor beneficia aproximativ 700.000 de persoane, iar suma medie pe lună/angajat va fi de 1656 lei.

În ceea ce privește activitățile independente, autoritățile estimează pentru prima jumătate a anului viitor 60.000 de beneficiari, suma medie fiind de 2.931 lei.

Kurzarbeit. Cum se modifică?

În ceea ce prviește Kurzarbeit (programul de muncă redus), angajatorii vor putea reduce timpul de lucru al angajaților cu până la 50% din durata lunară prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.

Reducerea timpului de muncă se va stabili pentru minim 5 zile lucrătoare, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Cât timp un angajator aplică această măsură, îi este interzis să angajeze personal nou care să presteze activități identice sau similare cu cele prestate de către salariații cărora li s-a redus timpul de muncă, precum și subcontractarea de activități desfășurate de salariații cu timpul de muncă redus.

Interdicția se raportează strict la nivelul locurilor de desfășurare a activității angajatorului la nivelul cărora se aplică măsura.