Se taie banii de pensii. Unde se vor duce miliarde de lei de la Ministerul Muncii

05 aug. 2021
Se taie banii de pensii. Unde se vor duce miliarde de lei de la Ministerul Muncii

Rectificarea bugetară anunțată de Guvern vine cu bani în plus dar și în minus pentru mai multe ministere, iar din păcate, Ministerul Muncii, cel care se gestionează plățile pentru pensii, se va trezi cu tăieri de miliarde de lei

Cum este posibil? Ei bine, Adevărul a analizat draftul rectificării bugetare, în urma căruia a concluzionat că Guvernul a suplimentat alocările bugetare cu 9 miliarde de lei, însă pentru pensii sunt bani mai puțini.

2,7 miliarde de lei tăiate de la Minister

Cu alte cuvinte, conform documentului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea un buget mult mai mic de până acum. Vorbim despre tăierea a 2,7 miliarde de lei de la buget.

Toate astea în condițiile în care Ministerul gestionează instituţiile ce fac plăţi pentru pensii, alocaţii de stat pentru copii şi ajutoarele social. Practic. În loc de 53,805 miliarde de lei ca până acum, bugetul a fost diminuat la 51,024 miliarde de lei, motivul nefiind încă specificat.

Pe lângă Ministerul Muncii, alte două instituții de stat sunt vizate de tăieri. Curtea de Conturi pierde zece milioane de lei de la buget, iar Senatul Romniei pierde doar patru milioane.

Ministerele care primesc bani mai mulți

Dacă vă întrebați unde se duc cei mai mulți bani, ei bine, în niciun caz la pensii. Conform analizei realizate de Adevărul, cele mai mari alocări suplimentare au fost acordate Ministerului Sănătăţii, cu un plus de 3,52 miliarde de lei până la suma de 21,26 de miliarde de lei.

Următorul Minister pe listă este cel al Finanțelor, cu un plus de 3,002 miliarde de lei, până la suma de 38,096 miliarde de lei, iar ultimul, Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice cu un plus de 1,844 miliarde de lei până la suma de 9,231 miliarde de lei.