Se dau 20.000 de lei de la stat. Toti romanii pot accesa acest program. Care sunt conditiile

Se dau 20.000 de lei de la stat. Toti romanii pot accesa acest program. Care sunt conditiile
Bani

Noul Guvern condus de Florin Cîțu a deblocat un plan care trebuia pus în aplicare încă din anul 2019. Deși au fost întâmpinate blocate și dificultăți privind decontarea cheltuielilor, în sfârșit, banii vor ajunge în buzunarele românilor.

Premierul Florin Cîțu nu vrea să reia greșelile făcute în trecut și își dorește corectitudine în rândul tuturor românilor. Astfel, Ghidul de finanțare al Programului Casa Verde a fost modificat de Ministerul Muncii așa cum trebuia să se întâmple în urmă cu aproape trei ani de zile.

20.000 de lei de la stat

Conform noilor modificări, perioada în care pot fi montate sistemele a fost prelungită și de asemenea a fost permisă și alegerea unor panouri fotovoltaice mai performante. În ceea ce privește suma decontată, aceasta va rămâne aceași, adică cel mult 20.000 de lei.

Dacă vă întrebați câți bani s-au alocat pentru acest program pe care o parte din români au ales deja să-l acceseze, ei bine, suma alocată a fost 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operațional Regional (POR) și 120 de milioane de lei, de la Administrația Fondului pentru Mediu. De asemenea, conform estimărilor, 27.000 de cetățeni pot deveni prosumatori.

Cum se poate accesa o astfel de sumă? Pandemia a simplificat procedurile, așa că totul va fi mai simplu. Documentele pot fi depuse și online, iar beneficiarii vor putea schimba instalatorul chiar și după aprobarea dosarului. Totuși panourile vor putea fi montate în decursul unui an, față de 8 luni cât era termenul până acum.

Câți români au accesat deja banii

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost luat cu asalt de români. 12.650 de proiecte au fost depuse, iar ministrul Mediului se arată și el impresionat de cum funcționează programul.  Deși a durat mult până la rezolvarea deficiențelor majore, blocajul a fost depășit.

”Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte bună, implementată însă cu deficiențe majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am găsit acest program într-un blocaj total. În prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar circa 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare.Ghidul inițial a fost gândit atât de restrictiv și limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia.

Așadar, am decis modificarea ghidului de finanțare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să își poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare și îi invităm pe toți beneficiarii să finalizeze acest proces”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor