Scandal pe banii de pensii. Motivul real pentru care Guvernul le-a înghețat

08 aug. 2021
Scandal pe banii de pensii. Motivul real pentru care Guvernul le-a înghețat

Banii de pensii au devenit subiectului un scandal monstru pe scena politică. Apar tot mai multe persoane nemuțumite în legătură cu modificările aduse de guvernanți privind stagiul de cotizare, vârsta de pensionare, dar și formula de calcul.

Premierul Florin Cîțu a înghețat pensiile la începutul anului, mărturisit că există o gaură în bugetul asigurărilor sociale. El vorbea atunci despre un deficit de 16,7 miliarde de lei la bugetul pensiilor, care trebuie acoperit din bugetul de stat.

De ce au fost înghețate pensiile

Pe de altă parte, controversa se naște de abia acum când premierul țării spune s-au încasat mai mulți bani la buget din contribuții, iar această gaură s-a diminuat, ea fiind motivul principal care a declanșat schimbarea legii pensiilor.

Mai mult de atât, acesta a fost și motivul pentru care guvernanții vor să crească vârsta de pensionare voluntară până la 70 de ani, pentru toate categoriile de români care își doresc acest lucru, dar și motivul pentru care s-a schimbat formula de calcul.

În noua lege a pensiilor, formula de calcul va fi total diferită și se va baza pe produsul dintre numărul de puncte acumulate de viitorul beneficiar de pensie și un indicator de pensii, adică un mecanism fix și sustenabil care să asigure predictibilitate pe termen lung la acest buget al pensiilor.

Unde s-au dus banii de pensii

Dacă vă întrebați unde s-au dus toate aceste sume, ei bine, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi mărturisește că situația e mai mult de cât clară. Banii au ajuns direct la Guvern, fiind furați de la pensionari.

El a mai povestit că banii sunt la dispoziția premierului și vor fi folosiți pentru cumpărarea de voturi în PNL.

”Totul e doar o minciună și o nepăsare. Acei bani au fost luați de la pensionari și duși în Fondul de rezervă al Guvernului, să fie la dispoziția lui Florin Cîțu, pentru campania internă din PNL. Au fost puși la îndemâna lui Cîțu să cumpere voturi de la PNL”, a explicat Marius Budăi, fostl ministru PSD al Muncii, pentru România TV.