Românii care pot primi bani mai mulți pe lângă pensie. S-a găsit metoda prin care acești pensionari vor avea venituri mai mari

02 mart. 2021
Românii care pot primi bani mai mulți pe lângă pensie. S-a găsit metoda prin care acești pensionari vor avea venituri mai mari
Bani

Noile reglementări din sistemul de pensii nu sunt în favoarea pensionarilor din România. Aceștia vor avea pensiile înghețate în anul curent, iar mai mult de atât, nu vor mai putea lucra dacă încasează o pensie.

Ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a ridicat această problemă, motivul principal fiind faptul că majoritatea profesorilor din unitățile de învățământ sunt pensionari.

Românii care pot încasa și pensie și salariu

Sorin Cîmpeanu este de părere că sistemul educațional din România are nevoie de oameni cu experiență, iar în cazul în care legea privind comulul pensiei cu salariul va intra în vigoare, cel mai probabil, mulți dintre ei nu s-ar mai putea întoarce la catedră.

Totuși, ministrul a găsit o metodă inedită, care evident, va fi pe placul profesorilor. Sorin Cîmpeanu susține că plata cu ora ar putea fi cea mai bună idee pentru profesorii care au ieșit deja la pensie.

În acest fel, ei nu vor avea un salariu fix și se vor putea bucura și de banii încasați pentru orele de muncă, dar și de pensie.

Impactul asupra sistemului

De asemenea, ministrul susține că dacă acestă metodă nu va fi aprobată, ar putea exista repercursiuni majore asupra calității educației din România.

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă.

Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus mărturisit ministrul.

Măsura anunțată de Raluca Turcan

Deși planul ministrului Educației este unul bine pus la punct, Raluca Turcan, ministrul Muncii are o altă părere. Aceasta susține că sunt foarte multe persoane care aleg să se pensionze anticipat pentru a benefia de cumulul pensiei cu salariul, însă se dorește ca acest lucru să nu se mai întâmple.

În momentul de față, există doar proiectul, însă va fi dezbătut și cel mai probabil aprobat.

„În unele domenii, oamenii au preferat să se pensioneze, chiar anticipat şi optau a doua zi pentru cumul pensie-salariu. Acum, optează între pensie şi salariu, la stat. În măsura în care optează pentru salariu, se pot pensiona mai târziu. Dacă sunt pensionari şi trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunţă la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariul la stat.

Proiectul este pregătit, urmează să-l punem în transparenţă şi dezbatere, în zilele următoare”, a spus Raluca Turcan.