România este gata de vaccinare. Vaccinul anti-covid ajunge în câteva zile. 5.000 de persoane urmează să fie vaccinate

16 dec. 2020
România este gata de vaccinare. Vaccinul anti-covid ajunge în câteva zile. 5.000 de persoane urmează să fie vaccinate

Președintele Klaus Iohannis anunța înainte de alegerile parlamentare că este posibil ca vaccinul anti-covid să ajungă în România începând cu anul următor, însă lucrurile s-au mișcat neașteptat de repede.

Cu alte cuvinte, vaccinul anti-covid ajunge în România chiar înainte de finalul acestui an. Vestea vine din partea doctorului Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti COVID-19.

Potrivit acestuia, în cazul în care autorizația necesară va fi eliberată înainte de Crăciun, până la anul nou, România va primi primele doze de vaccin anti-covid. El a mai menționat că odată ajunse aceste doze, țara noastră va fi pregătită pentru a începe campania de vaccinare, iar primii pe listă sunt personalul medical din linia întâi.

„Dacă autorizarea de punere pe piaţă va fi eliberată pe 23 decembrie, între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi vom putea începe activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.

În momentul de faţă, au fost identificate centrele de vaccinare, sunt în curs de pregătire efectivă, între Crăciun şi Anul Nou probabil vom putea începe campania de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Câte doze de vaccin vin în România

Legat de cantitatea de vaccin, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti COVID-19 a precizat că România urmează să primească în primă fază aproximativ 10.000 de doze de vaccin. Totuși, în luna ianuarie, numărul acestora va crește și am putea primi în jur de 600.000 de doze, care ar putea fi folosite pentru aproximativ 300.000 de români.  De asemenea, odată cu fiecare lună, România va ajunge să primească din ce în ce mai multe doze.

„Aceasta este o tranşă simbolică, va fi distribuită în aceeaşi zi tuturor statelor membre. Din ianuarie, va creşte numărul de doze. Pentru ianuarie, ar trebui să primim cam 600.000 de doze, doze care ajung pentru vaccinarea a circa 300.000 de persoane. Ulterior, cantitatea creşte de la o lună la alta”, a mai spus acesta.