Restricțiile care ar salva România de la dezastru. Un expert explică în detaliu ce ar trebui să facă autoritățile acum

02 nov. 2020
Restricțiile care ar salva România de la dezastru. Un expert explică în detaliu ce ar trebui să facă autoritățile acum

Suntem într-o situație fără precedent. România gestionează cu greu pandemia de coronavirus, iar situația din spitale devine din ce în ce mai dificilă pe zi ce trece. Un expert este de părere că doar impunerea de restricții dure ar putea salva țara în fața valului de infectări.

Ioana Stancel, expert în sănătate publică susține că la fel ca și în cazul marilor puteri din Europa, România are și ea nevoie de o serie de restricții dure pentru a putea limita răspândirea coronavirusului.

Ea a precizat că restricțiile de mobilitate ar trebui și ele luate în calcul, deoarece pot avea un impact extrem de benefic în fața valului de infectări. De asemenea, ele pot susține activitatea din sistemul medical, dacă sunt respectate cu strictețe.

„Se impun masuri restrictive ferme care sa fie aplicate indata. Nu stiu daca din punct de vedere politic decidentii sunt dispusi sa isi asume, din punct de vedere epidemilogic aceste masuri sunt necesare. Inclusiv masuri restrictive de mobilitate. Aceste masuri ar trebui sa apara de maine, sa fie proportionale cu rata de infectare pe anumite arii si ar trebui sa duca la limitarea raspandirii bolii. Recomandarea mea e ca de maine sa se introduca masuri ferme pentru 14 sau 21 de zile”, a spus Ioana Stancel, la Realitatea PLUS.

Restricțiile ar putea rezolva situația din spitale  

Situația spitalelor este și ea dezastruoasă, iar în țară existe orașe în care s-a ajuns deja la limită, astfel că, impunerea de noi restricții ar putea fi singura care să rezolve situația din sistemul sanitar. În caz contrar, numărul de noi pacienți va continua să crească, iar unitățile medicale nu vor mai putea face față numărului de noi îmbolnăviri.

”Probabil ca la noi asumarea politica nu e atat de ferma tocmai pentru ca suntem in campanie electorala. Vom avea de castigat toti daca politicul isi va asuma asemenea masuri. Majoritatea spitalelor sunt depasite, nu mai au locuri in terapie intensiva pentru cazurile severe. Din aceste 6000-7000 de cazuri ar fi doar 10% pacienti care ar avea nevoie in urmatoarele 24 de ore de oxigen sau terapie intensiva, spitalele nu ar face fata.

In unele zone s-a ajuns la limita. La Iasi s-a ajuns la limita, la Brasov la fel, in Bucuresti sunt foarte putine locuri si se asteapta eliberarea locurilor de catre alti pacienti. Pentru cazuri severe au fost pacienti care nu au mai avut loc si au fost trimisi acasa noaptea trecuta. Ar trebui sa luam masuri si in limitarea transmiterii dar si cresterea de raspuns medical”, a mai spus expertul.